fbpx

LYSRÖREN FASAS UT I ÅR – ÄR NI REDO?

Är du elinstallatör, fastighetsägare, fastighetsförvaltare eller hyresgäst så är det dags att agera för att säkerställa att ni har en belysningslösning som är modern och hållbar då de gamla lysrören har fått importförbud till EU i år.
Det finns ingen anledning att oroa sig, vi har nya och mycket energieffektivare LED-armaturer som du lätt kan byta till. Vi erbjuder professionell hjälp för att hitta rätt ersättningsprodukt och har genomfört många LED-konverteringsprojekt. Dessutom kan vår ljusplanering hjälpa dig att minska antalet armaturer du behöver samtidigt som du får bättre ljus.

Investera i något bättre och lönsammare

Lysrören fasas ut och tar snart slut. Vi har bättre lösningar än att byta ut lysrör i gamla armaturer som måste CE-märkas. Vi ger er en möjlighet och erbjuder er en ny och mycket energisnålare LED-armatur. Ni byter inte bara armatur, ni får en lönsammare belysning. Enklare, smartare och miljövänligare. Det finns armaturer för alla typer av installationer som är lättinstallerade.

Lysrören regleras bort från EU:s inre marknad

EU-kommissionen har beslutat att ta bort det undantag som funnits RoHS-direktivet för kvicksilver i lysrör vilket innebär ett förbud att sälja konventionella lysrör på marknaden. Kompaktlysrör, T8- och T5-lysrör fasas ut från Sverige och EU under året. Först ut var kompaktlysrören som redan förbjöds den 24 februari 2023 och den 24 augusti förbjöds även T8- och T5-lysrör. Mer information hittar du hos Energimyndigheten här ->

TIDPLAN

Typ Datum för utfasning
Cirkellysrör T5 & T9 Fasas ut 24 feb 2023
Kompaktlysrör, < 20 000 h livslängd Fasas ut 24 feb 2023
Fluorescerande lysrör T5 Fasas ut 24 aug 2023
Fluorescerande lysrör T8 Fasas ut 24 aug 2023
Kompaktlysrör, ≥ 20 000 h livslängd Fasas ut 24 aug 2023
Halogenlampor G9 (230 V) Fasas ut 1 sep 2023
Lågspänningshalogenlampor G4 och GY6.35 Fasas ut 1 sep 2023

Vad innebär detta för er?

Det lager som grossister har med de äldre lysrören kommer snabbt att bli en bristvara då dessa gamla lysrör är en av Sveriges vanligaste ljuskällor. Lysrören används fortfarande i majoriteten av offentliga miljöer som skolor, kontor, sjukhus, industrilokaler. Det befintliga fastighetsbeståndet besitter därför en enorm besparingspotential och behöver nu uppdateras till modern teknik. Men risken finns att det inte finns några lysrör kvar att köpa inom en kort tid.

Det är enklare att byta ut gamla armaturer mot nya

Att ersätta gamla lysrör med LED-lysrör är inte enkelt. Vid ombyggnad och montering av armatur med LED-lysrör är det bra att veta vad man har för ansvar i olika situationer. De ändringar i armaturer som eventuellt görs vid installation kan vara förenade med flera säkerhetsrisker enligt Elsäkerhetsverket. Armaturer som byggs om måste bland annat CE-märkas igen. Byte till LED-lysrör är svårt eftersom det finns många modeller att välja på och alla är inte rundstrålande som de äldre lysrören. Risken är att man köper in dyra LED-lysrör som resulterar i man får ett sämre ljus. Det är enklare att kontakta oss, få ett förslag på en armatur med rätt ljusflöde och färgtemperatur för att göra ett enkelt ett–till-ett byte. Med våra superenergisnåla LED-armaturer går det att maximera energibesparing på över 70% men ibland ända upp till 90%. Med LED-lysrör så spar man ofta endast omkring 50% energi.

Hållbarhet i allt i vi gör

Mondeverde är experter på ljus och energi. Det är vår kärnkompetens och något vi är stolta över. Men med avstamp i det så vill vi också verka för en mera hållbar värld, både när det kommer till resursanvändning och till hur vi kan hjälpa varandra att må bättre i vardagen.

Lösningen har vi valt att kalla dagsljusbelysning, en kombination av den senaste tekniken och den senaste forskningen. Våra energieffektiva armaturer låter oss spara energi, samtidigt som de också efterliknar det naturliga solljusets energigivande och uppiggande egenskaper.

Vi har stor erfarenhet av att projektera och installera belysning i alla miljöer med olika belysningsbehov och vi har en gedigen lista av referensinstallationer. Vi har varianter av LED-armaturer som passar till alla typer av projekt.

 

Våra referenser

 

Gör energi- och miljöbesparingar med Smart LED™️

En Smart LED-belysning ska vara energisnål som sparar energi och ger kostnadsbesparingar till våra kunder. Detta innebär en flexibel belysning av bästa kvalité, vilket ger en lång livslängd, mindre underhåll och har en längre livscykel som gynnar vår miljö. Våra armaturer kan utrustats med en rad olika belysningsstyrningar för att spara maximalt med energi.

I inomhusmiljöer ser vi till att vistelsemiljöer är så gynnsamma så möjligt med dagsljusliknande ljus som ger ett ökat vakenhetsstöd och som även ökar säkerheten på arbetsplatser med ökad synbarhet. Vi har lösningar allt från exempelvis kontor, skolor, vårdinrättningar och idrottshallar till lager och garage. I utomhusmiljöer så är det viktigt att belysningen är placerad rätt och har ett vitt ljus för att ge en trygg och säker vistelsemiljö för människor som arbetar eller rör sig i området. Här har vi en stor rad av smarta belysningslösningar, allt från parker, torg, idrottsanläggningar, parkeringar, vägar till industriområden. En väl upplyst utomhusmiljö minskar även brottslighet.

 

SPARA ENERGI

Tillsammans kan vi spara på våra gemensamma resurser och arbeta mot vår målsättning om en hållbarare värld. Energibesparing på upp till 90% kan uppnås genom byte till LED-belysning som är lite smartare.

Energieffektivitet

Det är skillnad på LED- armaturer. Armaturer som ser likadana ut på ytan kan ha olika egenskaper innanför skalet. Det kan skilja upp till 40% i energieffektivitet. Energieffektivitet mäts i lumen (ljusflöde) per watt (effekt), kort och gott lm/W.

Närvarostyrning

Man kan dessutom genom att addera lite smartare belysningsstyrning spara ännu mera energi. Så kallad närvarostyrning betyder att man använder en sensor som registrerar närvaro i till exempel en lärosal, kontor, lagergång, parker, gångstråk, industriområden. Då tänds belysningen upp. Mankan även använda sig av en sensor som inte släcker ner, utan dimrar ner belysningen till exempel 10% av full ljusstyrka. Detta används ofta i miljö såsom områdesbelysning utomhus, korridorer, kontorslandskap, parkeringsgarage och stora kontor där man inte vill att alla belysning släcker ner av trygghetsskäl. Sådan styrning byggs ofta upp i lämpliga zoner.

Med sensorer så har man ofta en så kallad efterlystid, det vill säga den tid som ska förlöpa efter senaste detekterade rörelse innan belysningen släcks eller dimras ner. Man kan även använda sig av en lösning där man dimrar ner belysningen i två steg innan man låter den släckas.

I kontor och arbetsplatser där man sitter och arbetar så har man oftast en efterlystid på 30-40 minuter, för detta visar sig vara hur länge en människa man sitta still utan att rörelse registreras av sensorn. I parkeringsgarage eller andra liknande miljöer brukar 10 minuters efterlystid vara tillräckligt. Efterlystiden ska vara så kort som möjligt för att spara energi, men inte så kort så att belysningen släcks under tiden någon befinner sig i området, rummet eller lokalen. Sensorer kan finnas inbyggda i armaturer eller så använder man en extern sensor som monteras i tak för att styra belysningen i ett helt rum. Över större ytor och lokaler så sammankopplar men sensorer antingen med trådbunden eller trådlös teknik. Båda har sina för och nackdelar.

Frånvarostyrning

Fungerar nästan på samma sätt, förutom att tändning av belysningen ser genom så kallad aktiv tändning, det vill säga man måste trycka på en knapp. Däremot så släcks eller dimras belysningen ner då sensorn inte längre registrerar någon närvaro. Detta används för att minimera tändning av belysning om man till exempel springer in i ett rum bara för att hämta något. Om man har en efterlystid på 40 minuter på till exempel ett kontor så skulle en närvarosensor lysa i 40 minuter fastän någon befann sig i rummet i kanske bara 1 minut.

Det finns även lite smartare sensorer som arbetar med två efterlystider, en kort och en lång. Dessa kan till exempel släcka redan efter två minuter om man springer igenom ett rum. Om man stannar kvar i rummet så blir då efterlystiden längre, till exempel 30-40 minuter om man har ställt in sensor på denna efterlystid.

Ljusstyrning

Ljusstyrning, det vill säga en styrning av belysningen som styrs av omgivande dagsljus. I sin enklaste form så kopplar man en sensor till belysningen som släcker belysningen när det finns tillräckligt med dagsljus och tänder igen när det blir mörkt. Även här kan man använda sig av teknik som dimrar armaturerna vid starkt ljus och ökar ljusstyrkan när det blir mörkare igen.

Ljusstyrning kan också kombineras med närvaro och frånvarostyrning för ännu mera energibesparing.

 

 

LÄS MER OM ENERGIBESPARNINGAR

 

 

Exempel på LED-lysrörsersättare för en mängd olika användningsområden

 

ZODIAQ

Industriarmatur IP23. Användningsområde: lager, Industrilokaler, m.m.

  • On/off eller DALI
  • 69-103 watt
  • 11000-16000 lumen
  • Robust armatur i pulverlackerad aluminium
  • Flera olika optiska val (120, 100, 60)
  • 3000, 4000, 5000 Kelvin
  • L80B50 > 100 000 h
  • UGR>19, IP23
  • Överkopplingsbar i ändarna som standard, vajerfäste, tak/väggfäste, balkkantsfäste



CARINA P – CARINA

 ”LED-limpa”, slimmad, IP54 alt. IP40 , överkopplingsbar ovanifrån och sidor. Användningsområde: förråd, korridor, offentlig plats, hotell, trappa, badrum, sjukvård m.m.

  • On/off eller DALI
  • 13-49 watt
  • Upp till 7600 lumen
  • Upp till 156 lumen/watt
  • SDCM < 3
  • Microprisma
  • Neutralvit 4000 Kelvin, CRI 80
  • Varmvit 3000 Kelvin, CRI 80
  • IP54, IK05 / IP40, IK04
  • 100 000h / L80B50

Optioner:

  • Inbyggd närvarosensor on/off
  • Inbyggd närvarosensor dim down
  • Överkopplingsbar eller inkoppling ovansida
  • Nödbelysning
  • IP44
  • Dagsljus 5000 Kelvin eller 5700 Kelvin

 

BARAT

Energieffektiv robust ”LED-limpa”. Användningsområde: garage, industri, förråd, m.m.

  • On/off eller DALI
  • 10-82 watt
  • Upp till 14100 lumen
  • Upp till 172 lumen/watt
  • SDCM < 3
  • Microprisma
  • Neutralvit 4000 Kelvin, CRI 80
  • Varmvit 3000 Kelvin, CRI 80
  • IP66
  • IK08

Optioner:

  • Dagsljus 5000 Kelvin eller 5700 Kelvin
  • Inbyggd närvarosensor on/off
  • Inbyggd närvarosensor korridorfunktion
  • Överkopplingsbar på sidorna eller ovansida
  • Master / Slave möjlighet
  • Nödbelysning

 

TRERON

Extra slimmad budget ”LED-limpa”

  • On/off eller DALI
  • 16-55 watt
  • Upp till 7400 lumen
  • Upp till 150 lumen/watt
  • SDCM < 3
  • Opal
  • Neutralvit 4000 Kelvin, CRI 80
  • IP65
  • Förinstallerad 0,5m kabel
  • Kit för mycket smidigt ytmontage

Optioner:

  • Överkopplingsbar på sidorna
  • vajerkit

 

DOWNLIT R

Energieffektiv downlight

  • On/off eller DALI
  • 12-50 watt
  • Upp till 7 124 lumen
  • Upp till 155 lumen/watt
  • SDCM < 3,
  • Diffusor-optik, UGR<19
  • Neutralvit 4000 Kelvin, CRI 80
  • Varmvit 3000 Kelvin, CRI 80
  • IP44
  • Hålstorlek: 210 mm

Optioner:

  • Tunable whuite
  • Optik 30×30, 60×60, 90×90, 15×90, 30×90

 

STORM P

Elegant och robust budgetplafond

  • On/off med egen tryckknapp
  • 9-22w watt
  • Upp till 2506 lumen
  • Upp till 112 lumen/watt
  • Opal
  • Neutralvit 4000 Kelvin, CRI 80
  • Varmvit 3000 Kelvin, CRI 80
  • IP65
  • IK10

Optioner:

  • Inbyggd närvarosensor on/off
  • Nödbelysning

 

AURIGA P

Budget downlight

  • On/off eller DALI
  • 20-28 watt
  • Upp till 3320 lumen
  • Upp till 119 lumen/watt
  • Opal R60l, low glare
  • Dagsljusvit 5700K, CRI90
  • Neutralvit 4000 Kelvin, CRI 80
  • Varmvit 3000 Kelvin, CRI 80
  • IP44, IK04
  • Hålstorlek: 200 mm

 

CRUX

Budget downlight

  • On/off eller DALI
  • 10-23watt
  • Upp till 2575 lumen
  • Upp till 116 lumen/watt
  • Opal
  • Neutralvit 4000 Kelvin, CRI 80
  • Varmvit 3000 Kelvin, CRI 80
  • IP44, IK04
  • Hålstorlekar:
  • 185-195 mm
  • 220-230 mm

 

KAGULUX – LED PANEL

Energieffektiv LED-panel Användningsområde: kontor, utbildning, korridor, detaljhandel, offentlig plats m.m.

SE:

  • On/off, eller DALI
  • 20 watt
  • 3370 lumen
  • 169 lumen/watt
  • SDCM < 3
  • Microprisma eller opal-raster
  • Neutralvit 4000 Kelvin, CRI 80
  • 100 000 h (L70B10), 25 °C

HE:

  • On/off, eller DALI
  • 27 – 40 watt
  • Upp till 3920-5500 lumen
  • Upp till 146 lumen/watt
  • SDCM < 3
  • Microprisma eller opal-raster
  • Neutralvit 4000 Kelvin, CRI 80
  • 100 000 h (L70B10), 25 °C

 

LEVANTO

Budget LED-panel. Användningsområde: kontor, utbildning, korridor, detaljhandel, offentlig plats m.m.

  • On/off eller DALI
  • 36 watt
  • Upp till 3600 lumen
  • 100 lumen/watt
  • SDCM < 3
  • IP40, IK02
  • Neutralvit 4000 Kelvin
  • Varmvit 3000 Kelvin
  • CRI 80
  • 50 000h / L70B50

Optioner:

  • Olika reflektorer: vita, svarta, metalliska och speglande
  • Möjlighet till olika inbyggda sensorer (master/slav) och korridorfunktion

Vi har en mängd tillbehör till våra paneler som förenklar installation av våra armaturer. Om ni saknar något specifikt tillbehör, kontakta oss på info@mondeverde.se eller 08-765 80 50 så hjälper vi er.



ETT AXPLOCK AV VÅRA PRODUKTER HITTAR DU HÄR

 

MondeVerde hjälper dig att hitta rätt LED-belysning

  • Vi har stor erfarenhet av att projektera och installera belysning i alla miljöer med olika belysningsbehov och vi har en gedigen lista av referensinstallationer.
  • Det är enkelt att samarbeta med oss, vi är engagerade och snabbfotade.
  • Vi går igenom dina belysningsbehov och vilken typ av styrning och design som passar kunden bäst. Därtill får ni värdefulla råd om vilken typ av LED-belysning som är bäst lämpad och hur den kan bli ännu mer energieffektiv.
  • Vi tar även fram utförliga ljusberäkningar, energispar- och LCC-kalkyler med totalt pris, placeringsritningar med armaturer. Allt som behövs för att ni ska känna er trygga och fatta rätt beslut.

Byt inte till LED-lysrör, byt till oss!

Kontakta oss redan idag om du vill veta mer om hur vi tillsammans kan bidra till den mest optimala belysningslösningen.

 

Kontakta oss

 

Pia Evinger

Telefon: 073-3357021

E-post: pia.evinger@mondeverde.se

Magnus Karlsson

Telefon: 079-0743365

E-post: magnus.karlsson@mondeverde.se

 

Ulf Gustafsson

Telefon: 0733-223658

E-post: ulf.gustafsson@mondeverde.se

 



Boka en kostnadsfri ljusrådgivning

Markera de belysningsområden du är intresserad av & skicka formuläret till oss

    Inomhusbelysning

    Butik & stormarknadGaragebelysningHälso- & sjukvårdIdrott & fritidOffentliga lokaler

    Lager, logistik & industribelysningHotell & restaurangKontorsbelysningSkolbelysning

    Utomhusbelysning

    Gata & vägOffentlig miljöParkeringsbelysningStad & områdesbelysning

    Namn

    Epost

    Meddelande

    Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy ›