fbpx

Hur används en dagsljuslampa?

Visste du att en modern dagsljuslampa ger dig påtagliga hälsofördelar och bidrar till en lägre energiförbrukning? Dessutom finns möjlighet att anpassa belysningen utifrån vilka aktiviteter som bedrivs för att bidra till en bättre miljö och en trivsammare tillvaro, vilket är perfekt för skolor, arbetsplatser eller seniorboenden där vi tillbringar mycket tid.

Genom smarta LED-lampor med dagsljus återställer vi den biologiska ordningen och ser till att vi håller oss piggare, friskare och sover bättre om nätterna.

Lampan som bidrar till en ljusare värld

Det finns många fördelar med att ha rätt belysning där vi spenderar majoriteten av vår tid, oavsett om det är i skolan, på jobbet eller på seniorboendet. Stora delar av våra dagliga aktiviteter har kommit att flytta inomhus, vilket gör det extra viktigt med rätt typ av ljus.

Genom att komplettera det naturliga ljuset med en dagsljuslampa inomhus kan vi bibehålla ett härligare, hälsosammare liv, där piggheten får vinna över tröttheten. Både när vår moderna livsstil håller oss inomhus och särskilt här i Sverige under våra långa vintrar.

Den samlade forskningen visar att hälsofördelarna med lampan är enorma och att rätt belysning bidrar till en bättre hälsa, ett ökat välmående och till att vi får mer gjort under dagen.

Ventus är en linjär armatur tillverkad i solid ek. Armaturen passar utmärkt i olika miljöer som till exempel kontor, kaféer, hotell och även över matbordet där den ökar närvaron av naturen skapar en biofilisk miljö. Med CRI>90 som standard så har den även en ljuskvalitet som är lite över det vanliga.

Vad är det som gör att vi mår bra av dagsljus?

I nästan sju miljoner år har människan levt med ljusets naturliga skiftningar under dygnet. Ändringen i ljusstyrka och färgspektrum har reglerat vår cirkadiska rytm som gör oss pigga och alerta under dagen, respektive sömnigare när ljusstyrkan sjunker och färgen skiftar mot ett varmare, gulare sken.

Fram till för cirka 200 år sedan spenderade också de flesta av oss 90 procent av vår vakna tid utomhus i dagsljus och vårt biologiska system fungerade perfekt. Idag spenderar vi istället 90 procent av vår tid inomhus och vi får det svårare att bibehålla en dygnsrytm som följer solljuset.

I skola, kontor, vårdhem, seniorboenden och andra miljöer där vi människor spenderar stor del av vår vakna tid är ljuset extra viktigt. Med lampor som imiterar dagsljus, även kallat Human Centric Lighting, när vi befinner oss inomhus under dagen och ett varmare ljus i lampan hemma på kvällen, kan vi upprätthålla vår naturliga dygnsrytm samt öka vårt välmående, vår prestationsförmåga och sömnkvalitet.

Matric finns som både bords- och golvarmatur med en jämnljusspridning som täcker hela arbetsytan. En perfekt dagsljuslampa med elegant slank design som kan användas i hemmet och på kontoret.

En del av en hälsosam arbetsplats

Tänk om alla kunde få arbeta i en miljö som bidrar till bättre hälsa och ökat välmående. En hälsosam plats som gör att vi både fungerar och presterar bättre, samtidigt som det förhoppningsvis också kan inspirera till en hälsosammare fritid.

För den enkla sanningen är ju att vi behöver en koppling till naturen, inte bara för att överleva, utan också för att trivas och må bra. Ljuset är det första, enklaste steget mot att skapa en attraktiv helhet som också främjar vår prestation och vårt välmående.

Ett attraktivt kontor skapar konkurrensfördelar

Den hälsosamma arbetsplatsen är också den majoriteten kommer vilja återvända till. Detta skapar en mer attraktivt arbetsplats som dessutom kommer vara en konkurrensfördel i framtiden, oavsett om du är fastighetsägare, arbetsgivare, utbildningsansvarig, HR-chef eller hyresgäst.

En smart dagsljuslampa som skapar rätt förutsättningar

När det kommer till rätt typ av lampa och belysning, finns det självklart viktiga nyansskillnader. Allt handlar inte om att det ska vara starkare, vitare dagsljusbelysning på alla platser och tider under arbetsdagen. Självklart ska ljuset också bidra till både prestation och återhämtning, genom att anpassas utifrån vilka aktiviteter som utförs.

Till högkoncentrerat, detaljfokuserat arbete och för viktiga möten på jobbet krävs dagsljus som håller energin uppe, medan det till mer informella sammankomster och återhämtning behövs en varmare, mysigare belysning. Med smarta dagsljuslampor med LED är det möjligt att både skräddarsy belysningen utefter aktivitet och förändra belysningen när det behövs.

Så fungerar en dagsljuslampa

En imiterad dagsljusbelysning, skapas av LED-lampor som efterliknar det naturliga dagsljusets styrka, färgtemperatur, spektrum och skiftningar över dygnet som gör att den kan erbjuda samma hälsofrämjande och uppiggande effekt.

Belysning med rätt egenskaper, som är väl planerad och placerad, ger i så fall det vertikala ljus som behövs för ökad vakenhet. Utan att blända eller störa. Det innebär att vi även inomhus kan bibehålla den naturliga dygnsrytm som vi rent biologiskt behöver. Detta för med sig koncentrationstoppar under dagen, samt en nedvarvning i slutet av dagen som bidrar till en bättre sömnkvalitet.

Vad är bra ljus?

  • Tillräckligt bra – Minsta ljusstyrka för pigghet är 250 lux (EML).
  • Dagsljusliknande – En solig eftermiddag är ljusets färgtemperatur cirka 5500–6000 Kelvin (K).
  • Ett sollikt ljusspektrum – Ett spektrum likt solen ger en naturlig färgåtergivning, samt bättre förutsättningar för vakenhet även inomhus.
  • Flimmerfritt – Höga nivåer av osynligt flimmer kan orsaka huvudvärk och migrän.
  • Bländar inte – Felaktiga val och placering av ljuskällor kan skapa irritation och koncentrationssvårigheter.

Basic Déco är en fristående LED-armatur som du enkelt kan flytta vid behov. Armaturen har ett ljusspektrum som liknar solen och ett ljusflöde på över 12 000 lumen. Med upp- och nerljus så får man en mycket bra ljusspridning kring till exempel sin arbetsplats eller i hemmet. Inga krångliga installationer krävs.

Tid för återhämtning 

Att arbeta extremt fokuserat ställer väldigt höga krav och vi klarar inte mycket mer än 1,5–2 timmar åt gången av hög koncentration och mycket kreativa arbetsuppgifter. När det blir för många timmar i sträck ser vi en tydlig nedgång i både hur produktiva vi är och hur kreativa lösningar vi kan bidra med. Så, för att optimera våra prestationer under dagen behöver vi också tid och plats för återhämtning. 

Återhämtning är en förutsättning för att vi ska kunna prestera över tid, och ändå har vi så lite av det i vår moderna värld. Att bygga in funktioner som underlättar pauser, vila och rekreation är också en viktig del som bidrar till förbättrad folkhälsa.

Plats för avkoppling 

Miljöer som upplevs som hemtrevliga eller ombonade gör att vi lättare kommer ned i varv. Man bör till exempel se till att belysningen som används är dämpad och varm, att det finns inslag av växter och naturmaterial, att det är tyst och lugnt, samt att det är fritt från skärmar, teknik och andra saker som kan störa.

Boka en kostnadsfri ljusrådgivning

Tillsammans med dig går vi igenom den befintliga belysningen och tar fram ett förslag för att hitta den mest fördelaktiga kombinationen av armaturer och belysningslösningar. Dessutom bistår vi med råd, information, ljusdesign och projektering för alla typer av nya projekt, lokaler och kontor – från planering, till genomförande.

Ett axplock av alla våra produkter från vårt sortiment finns här på vår webbplats. Kontakta oss om du vill ha rådgivning och förslag på produkter som passar just dina behov. Kontakta oss ›

LÄS MER ELLER LADDA NER VÅR KONTORSBROSCHYR HÄR

Kontakt

Har du frågor, kontakta vår specialist på dagsljusbelysning.

Ulf Gustafsson

Telefon: 0733-223658

E-post: ulf.gustafsson@mondeverde.se

Vanliga frågor om dagsljuslampa


Vad är en Dagsljuslampa?
 En dagsljuslampa är en lampa som används på arbetsplatsen (kontoret, skolan etc.) som ger ett dagsljusliknande och uppiggande ljus. Det finns många modeller av sådana lampor, det vill säga bordslampor, golvlampor, takmonterade lampor eller en kombination av dessa som ger ett vertikalt ljus på 250 EML i minst 4 timmar per dag året om.

Vad är en Ljusterapilampa?
 Ljusterapilampan är en del av ljusterapi, vilket är en ljusbehandling som används för att utsätta främst ögonen, men även resten av kroppen, för belysning som replikerar dagsljus. Denna behandling används ofta för att förebygga eller lindra depression när dygnets ljusa timmar blir färre. Den imiterar dagsljus med en färgtemperatur på vanligtvis mellan 5500 och 6500 K och ger en hög belysningsstyrka i ansiktet om man sitter nära dem. Dessa lampor är oftast utformade för att lysa i ansiktet och ögonen utan att blända, men lämpar sig inte för att ha på arbetsplatsen som arbetsbelysning.

Hur fungerar en dagsljuslampa i ljusterapi?
Vid ljusterapi ska dagsljuslampans konstgjorda dagsljus träffa ögats näthinna. En tillfredsställande strålning från lampan sänker melatoninnivån, så att mer serotonin kan produceras.