fbpx

Belysning offentliga lokaler

En LED-belysning ska vara energisnål, spara energi och ge kostnadsbesparingar till våra kunder. Detta innebär en flexibel belysning av bästa kvalité, vilket ger en lång livslängd, mindre underhåll och har en längre livscykel som gynnar vår miljö. Våra armaturer kan utrustats med en rad olika belysningsstyrningar för att spara maximalt med energi.

I inomhusmiljöer ser vi till att vistelsemiljöer är så gynnsamma som möjligt med dagsljusliknande ljus som ger ett ökat vakenhetsstöd, som även ökar säkerheten på arbetsplatser med ökad synbarhet. Vi har lösningar för allt från exempelvis kontor, skolor, vårdinrättningar, idrottshallar, köpcenter till trapphus och garage.

 

Våra referenser

 

Vad är en offentlig lokal?

Människor ute i samhället rör sig från hemmet, till arbetet eller skola och där i mellan kanske besöker en restaurang, träningsanläggning eller ett shoppingcenter. Upplevelsen är att vi ofta befinner oss i offentliga miljöer. Vi tror att till exempel vår skolmiljö och arbetsplats är offentliga lokaler men det är varierar i olika fall. En offentlig lokal är ofta vårdinrättningar, idrottsanläggningar, köpcentrum, trapphus och entréer, parkeringar, kyrkor och transportstationer. Det är svårt för oss individer att veta skillnaden mellan en offentlig miljö där ansvaret ligger hos kommun, staten eller hos privata aktörer.

En skola och vårdinrättning kan vara privat. En kontorsbyggnad och varuhus/gallerior är oftast privata. Där en fastighetsägare hyr ut lokaler till olika företag och där det finns allmänna ytor som vi upplever är en offentlig plats. Ansvaret för säkerheten i lokalerna ligger vanligen på fastighetsägaren och därmed även kravet att säkerställa att bra belysning finns i alla allmänna ytor. Kort sagt det privata, kommunala eller statliga och ansvaret varierar.

 

I en fastighet på Kungsholmen som Newsec förvaltar har man skapat en trevlig och trygg miljö med smart och snygg LED-belysning i entréhallar.

Säkerhet i offentlig miljö

Det är viktigt med säkerhet i offentliga lokaler men belysning är ofta eftersatt och det finns många gamla uttjänta armaturer, ofta med ljuskällor som ej längre är tillgängliga då EU har reglerat bort dem från marknaden. EU-kommissionen har beslutat att ta bort det undantag som funnits för kvicksilver i lysrör. Det innebär ett förbud att sätta konventionella lysrör på marknaden i EU från 2023, och är ett beslut som bidrar på ett avgörande sätt till ett bättre klimat.

Konventionella lysrör är en av Sveriges vanligaste ljuskälla och används fortfarande i majoriteten av offentliga miljöer som skolor, kontor, sjukhus, industrilokaler. Det befintliga fastighetsbeståndet besitter därför en enorm besparingspotential och behöver nu uppdateras till modern teknik.

Äldre belysningsteknik i ljuskällorna avger ett gult ljus som gör det svårare för människan att se omgivningen då färger inte syns bra. Vitare LED-belysning ger en bättre färgåtergivning och ökad synbarhet vilket innebär en trygghet och ökad säkerhet för människor som rör sig i offentliga lokaler. Ett upplyst område minskar även risken för stölder och andra brott.

En offentlig miljö ska kännas attraktiv för människor som rör sig ute dag som natt. Belysningen ska vara behaglig och funktionell samtidigt där man använder sig av olika varianter av armaturer för att skapa en trivsam och trygg vistelsemiljö. En mix av allmän LED-belysning till accentbelysning som ger karaktär och dynamik till en lokal.

ICA Maxi och Fazer är två av de många företag som huserar i fastigheten Paradiset vid Lindhagen i Stockholm. Med ny belysningslösning för fastighetens allmänna utrymmen som parkeringsgarage, entréer, hisshallar, trapphus, atrium gör fastighetsägaren stora energi- och miljöbesparingar och samtidigt ger en tryggare vistelsemiljö med väl upplysta ytor.

Gör energi- och miljöbesparingar med Smart LED™️

En Smart LED™-belysning ska vara energisnål, spara energi och ge kostnadsbesparingar till våra kunder. Det är skillnad på olika LED-armaturer, fast de ser likadana ut. Genom att använda armaturer med högre ljusflöden och väl vald optik kan man ofta minska antalet armaturer. Detta innebär lägre installationskostnader och mindre underhåll i framtiden. Energieffektiva armaturer har högre ljusflöden per uttagen watt (lm/W). För att optimera din belysning finns en rad smarta system. Till exempel trådlös styrning såsom rörelse- och ljussensorer och trådlös styrning som hjälper till att optimera ljusnivåerna och maximera energibesparingen. På så vis kan du reglera ljusnivåerna efter behov och styra dem över dygnet.

Tillsammans med smart belysningsstyrning ger detta ännu lägre driftskostnader. Ju fler driftstimmar per år desto mer sparar man. I Sverige har regeringen satt miljömål som vi ska nå 2030. Med ett teknikskifte som innebär energibesparingar så kan vi alla bidra till stora miljöbesparingar.

I inomhusmiljöer ser vi till att vistelsemiljöer är så gynnsamma som möjligt med dagsljusliknande ljus som ger ett ökat vakenhetsstöd, som även ökar säkerheten på arbetsplatser med ökad synbarhet. Vi har lösningar för allt från exempelvis kontor, skolor, vårdinrättningar, idrottshallar, köpcentrum, garage och hotell.

I offentliga lokaler är det viktigt att belysningen är placerad rätt och har ett vitt ljus för att ge en trygg och säker vistelsemiljö för människor som rör sig i området.

Tillsammans kan vi spara på våra gemensamma resurser och arbeta mot vår målsättning om en hållbarare värld. Energibesparing på upp till 90 % kan uppnås genom byte till LED-belysning som är lite smartare.

 

Läs mer om energibesparingar

Välj rätt LED-armaturer som passar in i offentliga lokaler

Vi erbjuder produkter som passar i olika typer av miljöer – allt från klassiska standard LED-armaturer till eleganta design armaturer. MondeVerde har ett stort utbud av LED-armaturer i olika stilar för att skapa både trygghet och skönhet.

Vi erbjuder helhetslösningar för alla typer av lokaler och även utomhusbelysning i hela stadsdelar eller områden som både innefattar exempelvis industri, väg, parkering och park. Läs mer om våra referensprojekt>. För att få bästa möjliga belysningslösning bör man genom ljusberäkningar säkerställa att ljuset når dit det ska och att det är en jämn ljusspridning i lokalerna.

 

Exempel på olika alternativ av LED-belysning till offentliga lokaler

 

Ett axplock av lämpliga produkter för inomhusbruk kan du hitta på produktsidan> 

 

Vi hjälper dig att hitta rätt LED-belysning

Vi på MondeVerde kan belysning och hjälper dig att hitta rätt lösningar för din inomhusmiljö. Vi går igenom ditt behov av belysning och vilken typ av design som passar dig bäst. Därtill får du värdefulla råd om vilken typ av LED-belysning du ska ha och hur du kan bli ännu mer energieffektiv.

Dessutom får du:

  • Utförliga ljusberäkningar.
  • Energisparkalkyler.
  • Kostnadskalkyler med totalpris.
  • Placeringsritningar där du ser varje lampa.
  • Allt du behöver för att kunna fatta ditt beslut.

Om du har frågor om hur vi arbetar, vårt sortiment eller kring belysning i allmänhet kan du kontakta oss.

 

Kontakt

Har du frågor, vänligen kontakta vår försäljningschef

Magnus Karlsson

Telefon: 079-0743365

E-post: magnus.karlsson@mondeverde.se

Vilken belysningslösning passar din skola eller kontor?

Vi hjälper dig genom hela beslutsprocessen så du hittar den belysning som passar dig bäst.

Kontakt

 

PRODUKTKATEGORIER

Våra energieffektiva produkter lyser upp både inomhus- och utomhusmiljöer

Inomhusbelysning

Inomhusbelysning

Vi har ett brett urval av smarta LED-produkter för inomhusbelysning

Utomhusbelysning

Utomhusbelysning

Med våra LED-armaturer för utomhusbelysning kan du minska din energiförbrukning

Belysningsstyrning

Belysningsstyrning

Maximera din energibesparing med våra produkter för energistyrning