fbpx

Belysning sporthall och idrottsanläggning

Optimal belysning för aktiviteter inomhus

Belysning i sporthallar och andra idrottsanläggningar ställer höga krav på funktionalitet inom olika områden. Det ska vara behagligt, utan att blända eller ge kraftiga skuggor. Armaturerna ska, beroende på typ av hall, klara av att träffas av bollar, vilket innebär att det är av stor vikt att de är robusta och tåliga.

Dessutom bör armaturerna kräva minimalt med underhåll, eftersom de ofta är placerade högt upp i lokalerna. Det finns många varianter av belysning i en sporthall och man måste planera vilken armatur som man använder till olika idrotter, men även planera för flera olika takhöjder. Till exempel bordtennis där det ibland kan vara en speciell del med lägre i tak eller när man utövar fotboll och basket där det är lite högre i tak. Detta för att ge idrottsutövarna de allra bästa förutsättningarna.

 

Våra referenser

 

LED i gymnastikhall ger bättre förutsättningar för idrottsutövarna  Ransta Skolan  i Avesta installerade en Smart LED-belysning med dagsljusvitt ljus i skolans nybyggda idrottshall. Armaturen passar i stora lokaler med högt i tak och där man kan välja en ljusspridning som ger ett behagligt och bländfritt ljus. Det innebär en mycket jämn belysningsstyrka med marginell skuggbildning och bättre förutsättningar för idrottsutövarna.  

Vad ska vi tänka på när vi väljer belysning?

Det finns flera saker att tänka på när man väljer belysning till idrottshallar:

  • den ska fungera för olika sporter, olika takhöjder och vid skilda tidpunkter på dygnet.
  • den måste vara robust och tålig, och får inte kräva stort underhåll.
  • den ska vara ekonomisk och miljövänlig och bara användas när det finns behov.
  • ljuset i hallen ska vara bländfritt, ha jämn ljusutbredning samt ge en behaglig upplevelse för utövare och eventuella åskådare.

Skräddarsydda lösningar

Många sporthallar och idrottsanläggningar används för en rad skilda sporter, så kallade mulithallar, och vid olika tider på dygnet – både vid träning och tävling. Belysningen bör vara tillräckligt stark och får inte blända utövarna eller eventuell publik. Dessutom måste armaturerna vara så underhållsfria och robusta som möjligt för att tåla både hårda bollar och annan yttre påverkan. På MondeVerde erbjuder vi skräddarsydda lösningar för just dina behov och önskemål.

Österåker kommun inviger sin fantastiska multiarena som är drygt 13 000 kvadratmeter stor med sex specialinredda idrottshallar för innebandy, basket, friidrott, gymnastik, bordtennis och klättring. Även arenans öppna ytor erbjuder aktivitet som boule och löpning. Här kan nationella och internationella idrottsevenemang hållas inom flertalet idrotter.

MondeVerde är stolt leverantör av belysningslösning till hela multihallen. För inspiration titta gärna på den digitala visningen av den storsatsning Österåker kommun har gjort för ungdomsidrotten.

 

Olika hallar kräver specifika lösningar

Varje idrottshall har sina specifika egenskaper och förutsättningar, vare sig det är en nybyggd anläggning eller en hall som renoveras. Vi på MondeVerde är väl insatta i och vi har stor erfarenhet av att identifiera och planera de belysningslösningar som krävs för olika typer av sportanläggningar.

Vi har utformat och installerat belysning i bland annat stora multihallar, padelhallar, tennishallar, ridhus, gymnastikhallar i skolor och andra miljöer där bra ljus är en förutsättning för att kunna utöva idrotten på bästa sätt. Du kan läsa mer om våra referensprojekt här på vår hemsida.

Energisnålt ridhus och stall med dygnsrytmsanpassad belysning

I ett stall Södermanland har vi installerat vår första cirkadisk, så kallad dygnsrytmsanpassad belysning för hästar. Detta för att skapa en bra miljö i stallet och att hästarna anpassar sig bättre till den naturliga dygnsrytmen och mår helt enkelt bättre på grund av bättre sömn. I ridhuset verkar det dagsljusvita ljuset uppiggande och ökar synbarheten vid träning och hoppning. Resultatet av hela installationen blev minimerad energiförbrukning, mindre underhållskostnader och en bättre inomhusmiljö för hästar och människor.  

Smart LED™

Vi på MondeVerde arbetar med Smart LED™-lösningar som har flera fördelar framför andra armaturer:

Mindre energikrävande

Smart LED™-lösningar kräver mindre energi än traditionell belysning och genom att byta till LED-armatur sparas både pengar och miljö.

Bättre ljus med färre enheter

LED ger mycket effektivt ljus med färre armaturer, till en lägre kostnad.

Lång livslängd och minimalt underhåll

LED-belysning har mycket lång livslängd och kräver minimalt med underhåll. Det är inte minst viktigt i idrottsanläggningar där lamporna vanligtvis sitter högt uppe i taket.

Robusta och hållbara

Våra armaturer är väldigt stöttåliga för all yttre påverkan som aktiviteter i en idrottshall kan innebära. Ofta kan de kompletteras med så kallat bollskydd eller bollgaller. Materialet i armaturerna ska vara splitterfritt. De testas därför noga för att stå emot exempelvis hårda bollar i hög hastighet utan att delar faller ner eller att belysningen går sönder.


Våra produkter finns i många varianter. Norte I LED SPORT är ett exempel på en robust armatur som lämpar sig för sport- och idrottshallar och andra tuffa miljöer som bland annat industri och lager. Armaturen har en färgtemperatur mellan 3000-6500 Kelvin, det vill säga från varmvitt till dagsljusvitt ljus, med On/off – eller DALI-styrning.   

Belysning sporthall och idrottsanläggning – flexibel användning kräver flexibla lösningar

I de flesta inomhushallarna utövas många typer av sport och fritidsaktiviteter under stora delar av dygnets timmar. Belysningen måste således passa allt från lagsport, till individuell träning och tävling.

Ibland har hallarna avdelare och måste kunna belysas delvis eller med varierad intensitet. Allt detta ställer höga krav på belysningens kvalitet och flexibilitet. Därför erbjuder vi på MondeVerde flexibla och skräddarsydda lösningar beroende på lokalen och ändamålet. Vi kan leverera kompletta belysningslösningar inklusive styrning av belysningen.

Både gamla och nya hallar

Vi har erfarenheten och kunskapen att arbeta både med befintliga hallar och nybyggnationer. Ofta arbetar vi tätt tillsammans med el-projektörer, beställare, fastighetsägare med mera. Kontakta oss gärna, så berättar vi mer om våra produkter och hur vi kan hjälpa just dig i ditt projekt.

Rätt ljus ger bra ekonomi

Att byta ut gammal belysning i sporthallar och att tänka rätt när det gäller nybyggnation ger ekonomiska och miljömässiga fördelar. Att anpassa belysningen efter förutsättningarna och användarna leder till sänkta elkostnader och en bättre upplevelse för utövarna. Att armaturerna har lång livslängd är också bra ur ett miljöperspektiv, samtidigt som det också bidrar till miljövinster när gammal teknik byts ut mot modern.

Om MondeVerde

MondeVerde är den ledande specialisten på ljus och energi. Vi levererar energismarta och vackra belysningslösningar i syfte att skapa en mer hållbar och energieffektiv värld. Men en mer värdefull aspekt av ljus är hur den påverkar vår hälsa och vårt välmående. Rätt ljus ger oss massvis med energi tillbaka, omvandlad till en för oss människor, mer intressant form. Du behöver dagsljusbelysning för att få energi. 

Vår vision

En ljusare värld. Det är detta vi vill vi uppnå. Vi tror att människor, företag och samhället i stort har mycket att vinna på att ha rätt belysning på platser där vi vistas länge under dagtid, såsom kontor, skolor, hemmakontor och offentliga miljöer. De potentiella hälsofördelarna är enorma eftersom rätt ljus bidrar till minskad stress, bättre hälsa, mindre sjukdom och högre produktivitet. Det är bättre att vara pigg än trött helt enkelt. 

Planering och installation

Vi har stor erfarenhet av att projektera och installera belysning i skilda miljöer, till exempel padelhallar, tennishallar, multisporthallar, gymnastiksalar och ridhus, men även industri, kontor och köpcentrum. Läs mer om våra projekt och produkter på vår hemsida.

Inventera belysningsstyrka och färgtemperatur

Vi hjälper dig genom att gå igenom behovet av belysningsstyrka, färgåtergivning och vilken färgtemperatur ljuset bör ha i just den idrottshall du driver.

Spara el med energistyrning

Vi ger dig också värdefulla råd om vilken armatur som passar var, samt hur du kan spara ännu mer energi med så kallad energistyrning. Det innebär att belysningen i hallen dimras, tänds och släcks utifrån bland annat rörelse, frånvaro eller dagsljus.

Vi gör det enkelt för dig att välja rätt

Vi tar fram utförliga ljusberäkningar, energispar- och kostnadskalkyler med totalt pris, placeringsritningar med armaturer och allt som behövs för att du ska kunna fatta rätt beslut.

 

Kontakta oss

 

Kontakt

Har du frågor, vänligen kontakta vår försäljningschef

Magnus Karlsson

Telefon: 079-0743365

E-post: magnus.karlsson@mondeverde.se

Vilken belysningslösning passar din idrottsanläggning?

Vi hjälper dig genom hela beslutsprocessen så du hittar den belysning som passar dig bäst.

Kontakt

 

PRODUKTKATEGORIER

Våra energieffektiva produkter lyser upp både inomhus- och utomhusmiljöer

Inomhusbelysning

Inomhusbelysning

Vi har ett brett urval av smarta LED-produkter för inomhusbelysning

Utomhusbelysning

Utomhusbelysning

Med våra LED-armaturer för utomhusbelysning kan du minska din energiförbrukning

Belysningsstyrning

Belysningsstyrning

Maximera din energibesparing med våra produkter för energistyrning