fbpx

Energisnålt ridhus och stall med dygnsrytmsanpassad belysning

Idrott & fritid
I en vackert belägen hästgård i Södermanland finns ett fantastiskt ridhus och stall. Ägarna till den unika gården har ett stort hästintresse och bedriver olika verksamheter inom fastigheten. När stallet och ridhuset skulle renoveras så ville ägarna spara energi, men också skapa en optimal belysning för hästarna i stallet. Man ville även energieffektivisera och få en bättre belysning i ridhuset. MondeVerde fick uppdraget att ta fram en belysningslösning som kunde möta ägarnas önskemål och behov.

Lösning

För att skapa en bra miljö i stallet hjälper en cirkadisk, så kallad dygnsrytmsanpassad belysning även hästar att må bättre. Ett dygnsprogram (HCL-Horse Centric Lighting) är basen för belysningsstyrningen och reglerar automatiskt ljusstyrkan och färgtemperaturen på ljuset. Från midnatt fram till klockan 06 på morgonen är det ingen belysning i stallet. Därefter ökar belysningsstyrkan gradvis från 20 % till 100 % klockan 09. Från klockan 17 så minskar ljusstyrkan gradvis fram tills klockan 22 på kvällen då belysningen helt släcks ner. På morgon och förmiddag ökas även färgtemperaturen (vitare ljus) för att sedan gradvis sänkas igen (gulare ljus) på eftermiddag och kväll.

Stallet är uppdelat i olika sektioner och kan styras via en kontrollpanel med ett DALI-system. Upplever man att det är för mörkt i stallet på sena kvällar, nätter och tidiga morgnar kan belysningen manuellt tändas upp i hela eller delar av stallet.

I stallet installerades vår Smart LED™-armatur Stone Classic som lämpar sig i lokaler där en robust och energisnål allmänbelysning önskas som dessutom tål fukt och damm. Armaturen har en hög kapslingsklass, lång livslängd och är överkopplingsbar. Den är dessutom utrustad med dioder så man kan ändra färgtemperatur, så kallad tunable white.

I ridhuset halverades antalet befintliga armaturer och belysningsstyrkan fördubblades. Armaturen är en beprövad dagsljusmaskin som använts i många industri- och lagerlokaler och som ger ett mycket bra ljusutbyte.

Resultat

  • Den dygnsanpassade belysningen i stallet medför att hästarna anpassar sig bättre till den naturliga dygnsrytmen och mår helt enkelt bättre på grund av bättre sömn.
  • Det dagsljusvita ljuset i ridhuset verkar uppiggande och ökar synbarheten vid träning och hoppning.
  • Minimerad energiförbrukning, mindre underhållskostnader och en bättre inomhusmiljö för hästar och människor.

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om våra produkter här