fbpx

Energisnål och uppiggande belysning i fantastiskt ridhus

Idrott & fritid
Ägarna till det fantastiska ”Drömhuset” ute på den natursköna slätten i Uppland har kompletterat sin fastighet med ett helt nytt ridhus till sina åtta hästar. Ridning är ett stort intresse i familjen och man kopplar gärna av efter en hektisk arbetsdag med ridning i naturen eller i ridhuset. Det var en självklarhet att det skulle vara en energisnål belysning i det nya ridhuset. Ägarna tog in flera anbud från leverantörer med förslag på olika lösningar. Kravet var en medelbelysningsstyrka på 300 lux i lokalen.

Lösning

Valet av belysningslösning föll på vår Smart LED™ LumiOPTIMA på 140 watt med dagsljusvitt ljus (5300 K). LumiOPTIMA är vår mest energieffektiva ljusmaskin som producerar ett dagsljusliknande ljus med en effektivitet på över 150 lumen per watt. Armaturen har som standard inbyggd ljus- och rörelsesensor. I detta fall så används rörelsesensorerna till att stänga ner ljuset efter 30 minuter om ingen rörelse detekterats. På så sätt så kan man undvika att glömma ljuset på efter att ridningen är avslutad. Då byggnaden är försedd med stora takfönster med mycket ljusinsläpp så har den inbyggda ljusstyrningen konfigurerats till att hålla en luxnivå på 300 lux. Detta innebär att på dagar och tider med mycket dagsljus så dimras armaturerna automatiskt ner eller släcks helt då de inte behöver använda full effekt för att uppnå 300 lux.

Resultat

  • Kravet på medelbelysningsstyrka > 300 lux uppnås
  • Ridhuset som har en storlek av 25 gånger 50 meter behövde endast 18 st av vår LumiOPTIMA armatur
  • Det vita dagsljusliknande ljuset uppskattas av ägarna som tycker det känns skönt och uppiggande att vara i ridhuset

Miljö- och energibesparing

Om man jämför med ett alternativ med vanliga LED-armaturer så sparar ägarna till Drömhuset:

  • ca 5 000 kr/år i elkostnader*
  • mellan 75 000 till 100 000 kr på en 10-års period*

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten LumiOPTIMA

 

*beroende på hur mycket närvaro och hur mycket armaturerna dimras ner på grund av dagsljus så kan besparingen bli mycket större