fbpx

Dagsljusbelysning på nya Ransta skola i Sala

Idrott & fritid / Skolbelysning
Ransta skola ligger i samhället Ransta i Sala kommuns södra del. Skolan har elever från förskoleklass till och med årskurs 6. I skolans lokaler finns även ett fritidshem. Den gamla skolan var uttjänt så därför beslutade kommunen att bygga en ny skola med idrottshall och förskola bredvid den gamla.
När skolan skulle byggas så fick MondeVerde möjlighet att vara med och presentera ett förslag på en ljusare värld, det vill säga en belysningslösning som bygger på dagsljusvit belysning i olika armaturvarianter. Då lösningen inte är dyrare, och dessutom energieffektivare än gult ljus, så valde man dagsljusbelysning på nya Ransta skola i Sala.

Lösning

Som ny belysningslösning i lärosalarna och lärarrum installerades armaturer med dagsljusvitt ljus (5300 Kelvin, samma nivå som solljus en solig dag) med möjlighet till dimring via vanlig dimmer. Armaturen som valdes heter SkyPANEL 66 och är en Smart LED™-armatur som är energieffektiv med en effektivitetsfaktor på över 120 lumen per watt. Den ger ett ljusflöde på 4650 lumen och är dimringsbar via DALI eller 10VDC. Det höga ljusflödet gör att antalet armaturer minimeras vilket också sänker installationskostnaderna. Armaturerna är endast 12 millimeter tjocka och kan därför monteras med minimalt med utrymme mellan tak och innertak, men den kan också pendlas med integrerade öglor i armaturen. Armaturerna är fullt dimbara mellan 0-100 %.

Tändning och släckning sköts av närvarosensor i alla rum i skolan så lärare och pedagoger får en belysningsstyrning som är extremt enkel att hantera.

Armaturerna ger också ett mjukt och skönt ljus med ett bländningsvärde (UGR) som är lägre än 19. De levereras med WAGO-kontakter för effektiv installation.

I korridorer, samlingsytor och toaletter har en energieffektiv smart downlight monterats. Armaturen heter GloW 165 CTC och är en armatur som är extremt energieffektiv, lätt att installera och kan dimras och ändra färgtemperatur. Det innebär att man i samlingsytor och caféytor kan ändra från dagsljusvit till lite mysgult vid lucia, fika, på kvällar mm.

I idrottshallen så installerades armaturen LumiOPTIMA 5218, en dagsljusmaskin med 27 000 lumen i ljusflöde och 165 lumen per watt i energieffektivitet. I bibliotek, matsal och fikarum så användes en pendlad armatur, Moon. Toaletterna utrustades med armaturen Ghost med inbyggd närvarosensor.

Den nya belysningen har fått mycket positiva kommentarer från elever och lärare på skolan.

Resultat

  • En ljusare och uppiggande studiemiljö.
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelser lättare uppfattas av ögat.
  • Antalet armaturer och total installerad effekt minimeras.
  • Lärare och elever har blivit positivt överraskade och är nöjda med resultatet.

 

”- Vi är jättenöjda med den dagsljusliknande belysningen vi fått i vår nya fina skola. Vi känner alla hur den ger oss och barnen energi inne i klassrummen. Dessutom så har vi fått en belysningslösning som är väldigt energisnål, säger Marianne Ericsson, Rektor på Ransta skola.”

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en Smart LED-belysning i skolan så beräknas besparingen gentemot en konventionell belysning bli:

  • > 70 % lägre installerad effekt.
  • > 70 % lägre koldioxidutsläpp.
  • > 50 % totalkostnadsbesparingar över 10 år.

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkterna SkyPANEL 66, GloW 165 CTC, Moon, LumiOPTIMACZCEFLP samt CEFL närvarosensorer.