fbpx

Praktiska Gymnasiet i Norrköping satsar på dagsljusvit belysning

Skolbelysning
Praktiska Gymnasiet i Norrköping satsar på dagsljusvit belysning. Gymnasiet är en yrkesskola som utbildar framtidens arbetskraft inom bland annat byggteknik, fordonsteknik, frisörer, hotell och turism.
Hösten 2021 startade skolan i helt nya lokaler med moderna verkstäder och teorisalar som har den senaste utrustningen. MondeVerde fick möjlighet att leverera vår Smart LED™-belysningslösning till skolan. Gymnasiet som tillhör AcadeMedia-koncernen är en av många skolor som MondeVerde har fått möjlighet att bidra med uppiggande dagsljusvit belysning.

Lösning

I lärarrum och klassrum installerades en energieffektiv LED-panel, Leaf Slim, som ger ett ljusflöde på 4200 lumen och är dimringsbar via DALI. Det höga ljusflödet gör att antalet armaturer minimeras vilket också sänker installationskostnaderna. Armaturen är endast 12 millimeter tjock och kan därför monteras med minimalt med utrymme mellan tak och innertak.

Armaturen Matric Recessed används som belysning för whiteboard med en separat strömbrytare placerad intill denna.

Dimringsfunktionen för takbelysningen monteras vid whiteboard för enkel access av läraren. En så kallad frånvarostyrning används i lärosalarna där man aktivt tänder belysningen som sedan släcks då salen är tom. Detta innebär att lärarna får en belysningslösning som är mycket enkel att hantera.

I verkstadslokalerna valde vi att använda Smart LED™-armaturen Fulmar HE. Fulmar är en kompakt liten armatur med högt ljusflöde och en energieffektivitet på över 150 lumen per watt. En dagsljusvit variant med 5000 Kelvin i färgtemperatur installerades för att öka synbarheten och piggheten för eleverna.

I korridorer, samlingsytor, WC och liknande ytor används en LED-plafond. Armaturen heter Shell Basic och är en armatur som är lätt att installera med inbyggd sensor och korridorfunktion.

Resultat

  • Ger ett kvalitativt dagsljusliknande ljus och en uppiggande studiemiljö.
  • Synbarhet med dagsljusvitt ljus gör att färger och rörelser lättare uppfattas av ögat. Vilket ger en tryggare arbetsmiljö.
  • Minimera antalet armaturer och minskar installationskostnaden.
  • Spara maximalt med energi och bidra till en hållbarare miljö.

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om våra produkter här