fbpx

NTI och ProCivitas Gymnasier har elektriskt dagsljus i nya lokaler

Skolbelysning
NTI Gymnasiet i Uppsala riktar sig emot ungdomar som har en passion för IT. Skolan har lärare med kompetens och erfarenhet av särskilt programmering, hårdvara och mjukvara.
ProCivitas erbjuder utbildningar inom de klassiska ämnesområdena och ger gedigna teoretiska kunskaper samtidigt får eleverna förbättra sin sociala och kommunikativa kompetens.
När NTI Gymnasiet skulle flytta till nya lokaler på Campus Polacksbacken så renoverades lokalerna innan flytt. Samtidigt valde AcadeMedia att starta upp ProCivitas i Uppsala och valde att husera skolorna i samma hus. MondeVerde fick vara med och leverera en komplett belysningslösning med dagsljusvitt ljus. Lokalerna är rymliga och uppfyller alla pedagogiska behov med anpassade labbmiljöer och studios för samtliga av skolans program.

Lösning

I huvudsak så installerades armaturen SkyPANEL 66 med dagsljusliknande färgtemperatur på 5300 Kelvin i lärosalar, arbetsrum, grupprum och kontor. I några lärosalar installerades Pine, en pendlad armatur med upp och nerljus. Även denna med en färgtemperatur på 5300 Kelvin.

I entré-, kommunikations- och övriga ytor har en mix av väl valda armaturer med en färgtemperatur på 4000 Kelvin (neutralvit) monterats. Bland annat en downlight av modell GloW 165 CTC och en pendlad rund armatur av modell Moon Pendant med ett upp- och nedljus.

I allmänutrymmen, badrum och toaletter installerades en väggmonterad armatur av modell Dove med en färgtemperatur på 4000 Kelvin. Modellen har inbyggd närvarosensor.

Tändning och släckning sköts av sensorer i alla rum i skolan så lärare och pedagoger får en belysningsstyrning som är enkel att hantera. I lärosalar har dimringsfunktionen placerats vid whiteboard för enkel access av läraren. En så kallad frånvarostyrning används i lärosalarna där man aktivt tänder belysningen som sedan släcks då salen är tom.

Resultat

  • En dagsljusliknande och uppiggande studiemiljö.
  • Energisnål belysningslösning.
  • Enkel hantering av belysningen.