fbpx

Energisnål och snygg LED-belysning till nybyggda Campus Södermalm

Skolbelysning
AcadeMedia har på Södermalm i Stockholm öppnat ett Campus i en nybyggd modern skolfastighet med fantastiskt läge. På Campus Södermalm drivs de fyra gymnasieskolorna KLARA Södra, LBS Kreativa Gymnasiet Södra, ProCivitas Stockholm och Internationella Hotell- och Restaurangskolan. Tillsammans erbjuder de fyra skolorna 11 program och 17 olika inriktningar för cirka 2400 elever från hela Stockholm.
MondeVerde har i samarbete med AcadeMedia tagit fram ett Smart LED™-belysningskoncept som används i koncernens skolprojekt som en grund för hur belysningen ska utformas och planeras i skolorna.

Lösning

I Campuset finns musikrum, inspelningsstudios, klassrum, grupprum för projektarbete och är en kreativ miljö helt anpassad efter skolornas önskemål och behov.

I lärosalarna och lärarrum installerades armaturer med dagsljusvitt ljus med 5300 Kelvin, liknande solljus en solig dag, med möjlighet till dimring via vanlig dimmer. Armaturen som valdes heter SkyPANEL 66 och är en Smart LED™-armatur som är energieffektiv med en effektivitetsfaktor på över 120 lumen per watt. Den ger ett ljusflöde på 4200 lumen och är fullt dimringsbar mellan 0-100%. Armaturerna är endast 12 millimeter tjocka och kan därför monteras med minimalt med utrymme mellan tak och innertak.

Tändning och släckning sköts av sensor i alla rum i skolan så lärare och pedagoger får en belysningsstyrning som är enkel att hantera. Dimringsfunktionen monterades vid whiteboard för enkel access av läraren. En så kallad frånvarostyrning används i lärosalarna där man aktivt tänder belysningen som sedan släcks då salen är tom.

Armaturerna ger också ett mjukt och skönt ljus med ett bländningsvärde UGR <19. Armaturerna levererades med färdigmonterad kabel till installatören för en effektivare installation.

I korridorer, samlingsytor, skåpytor och liknande ytor har samma armatur installerats, dock med runda dekorplåtar.

Basic Max en pendlad LED-armatur med upp- och nerljus som lämpar sig väl i till exempel salar har man valt att montera i gradängsal. I matsal och restaurang har en lösning med skenmonterade armaturer, både spotlights Midpoint Track samt linjära armaturer Matric 38 mm Track använts för att skapa största möjliga flexibilitet med hänsyn till möbleringsbehov med mera.

Resultat

  • Sparar energi och miljöpåverkan.
  • Ger ett dagsljusliknande och vakenhetsstödjande ljus för en bättre studiemiljö.
  • Enkel styrning av belysning uppskattas av personalen.