fbpx

En färgstark och kreativ gymnasieskola med LED-belysning

Skolbelysning
LBS Kreativa Gymnasiet i Trollhättan är en del av AcadeMedia-koncernen. AcadeMedia har under många år investerat i bättre studiemiljöer för sina elever. LBS utbildningar är inriktad på högskoleförberedande programmen; Estetiska programmet eller Teknikprogrammet.
Skolans inriktning är inom framtidens kreativa branscher och när skolan skulle flytta in nyrenoverade lokaler var målsättningen att skapa en produktiv vistelsemiljö med olika färger och former. MondeVerde fick möjlighet att leverera en komplett belysningslösning som anpassades efter rummens olika funktioner, samtidigt ger energieffektiv och dagsljusliknande belysning i de ytor där fokus och koncentration krävs.

Smart LED™-belysningslösning

I skolans klassrum, arbetsrum och administrativa utrymmen har LED-paneler av typen Leaf Slim med dagsljusliknande ljus på 5500 Kelvin installerats. Tavelbelysning i lärorsalar har en on/off-funktion vid whiteboard. Rummen har planerats för att inte orsaka för stor kontrast och bländning som följd. Klassrummen har även försetts med en väl avvägd belysning, så kallad wall-washer, för skrivtavlorna.

I de utrymmen utan undertak har pendlade LED-armaturer med upp- och nerljus monterats. Ett uppljus i taket kombinerat med 5000 Kelvin skapar en bättre och trivsammare arbetsmiljö med ett bra kontrastförhållande mellan tak och armaturer.

Alla lärosalar samt arbetsrum har försetts med frånvarostyrning med aktiv tändning så att belysningen är tänd endast när någon befinner sig i rummet. I lärosalar kan belysningen enkelt dimras med en vriddimmer som är monterad vid whiteboard.

I matsal har en rund, pendlad armatur med upp- och nerljus använts vilket ger en trevligare design och ett bättre omfältsljus. I korridorer så monterades en väggarmatur, Matric Wall, även den med upp- och nerljus. Belysningen mot de olika väggfärgerna ger en varm och välkomnande känsla.

Även WC och RWC, korridorer och passager har en lösning som kompletterats med närvarostyrning. Allt för att spara maximalt med energi.

Resultat

  • En uppiggande och ljusare studie- och arbetsmiljö.
  • Kombinationen av belysning och färger gör att lokalerna är behagliga att vistas i.
  • Total installerad effekt minimeras med närvarostyrning och energieffektiva LED-armaturer.

>