fbpx

Nybyggd skola i unikt inspirerande hus

Skolbelysning
Rudanskolan är en skola för ungdomar årskurs 4 till 9. Skolan ligger i Handenterminalen med vacker utsikt mot sjön Rudan och fungerar som en knutpunkt för elever från Haninges olika kommundelar, samt också för elever från kommunerna runt omkring. Skolan tillhör Pysslingen Skolor som är en del av Sveriges äldsta utbildningsföretag och ägs av AcadeMedia-koncernen.
AcadeMedia valde att satsa på att bygga nya lokaler på en fastighet som tidigare inhyste Handens tingsrätt. Fastigheten är inspirerande med en unik arkitektur där lokalerna är ljusa och inbjudande. Öppen lösning uppnås bl.a. genom att väggar och dörrar delvis består av glas.

Lösning

När skolan skulle byggas så valde AcadeMedia MondeVerde som leverantör av belysningslösningar för dagsljusbelysning.

I lärosalarna och lärarrum installerades armaturer med dagsljusvitt ljus (5300 Kelvin, samma nivå som solljus en solig dag) med möjlighet till dimring via vanlig dimmer. Armaturen som valdes heter SkyPANEL 66 och är en Smart LED™-armatur som är energieffektiv med en effektivitetsfaktor på över 120 lumen per watt. Den ger ett ljusflöde på 4650 lumen och är dimringsbar via DALI eller 10VDC. Det höga ljusflödet gör att antalet armaturer minimeras vilket också sänker installationskostnaderna. Armaturerna är endast 12 millimeter tjocka och kan därför monteras med minimalt med utrymme mellan tak och innertak, men den kan också pendlas med integrerade öglor i armaturen. Armaturerna är fullt dimbara mellan 0-100 %.

Tändning och släckning sköts av sensor i alla rum i skolan så lärare och pedagoger får en belysningsstyrning som är enkel att hantera. Dimringsfunktionen monterades vid whiteboard för enkel access av läraren. En så kallad frånvarostyrning används i lärosalarna där man aktivt tänder belysningen som sedan släcks då salen är tom.

Armaturerna ger också ett mjukt och skönt ljus med ett bländningsvärde UGR <19. Armaturerna levererades med Ensto-kontakter för effektiv installation.

I korridorer, samlingsytor, skåpytor och liknande ytor har en energieffektiv smart downlight monterats. Armaturen heter GloW 165 och är en armatur som är energieffektiv, lätt att installera och kan dimras.

I idrottshallen så installerades armaturen LumiOPTIMA 5218, en dagsljusmaskin med 27 000 lumen i ljusflöde och 165 lumen per watt i energieffektivitet.

Resultat

  • En dagsljusliknande och uppiggande studiemiljö.
  • Lärare och elever på Rudanskolan har blivit positivt överraskade och är nöjda med resultatet.