fbpx

Uppiggande och energisnål LED-belysning hos ICA

Kontorsbelysning
ICA Fastigheter har stora ambitioner att spara energi och samtidigt förbättra arbetsmiljön för sina medarbetare. Vid distributionscentralen i Kallhäll, utanför Stockholm, distribueras varor till hela Mälardalen. Här på kontoret hade man en gammal energi- och underhållskrävande belysning som dessutom gav ett undermåligt gult ljus.
När det var dags att byta ut belysningen så ville man ha en uppiggande och energisnål LED-belysning hos ICA logistik i Kallhäll. En Smart LED™-belysning som sparar maximalt med energi.

Lösning

Den gamla belysningen medförde att medelbelysningsstyrkan (Emed) i lokalen var under 200 lux. Den nya belysningslösningen designades för ge >450 lux i medelbelysningsstyrka.

Som ny belysningslösning installerades en Smart LED™-panel med dagsljusvitt ljus, SkyPANEL 66. Denna armatur är energieffektiv med en effektvitetsfaktor på 120 lumen per watt. Den ger ett ljusflöde på 4540 lumen och är dimringsbar via DALI eller 10VDC. Det höga ljusflödet gör att antalet armaturer minimeras. Armaturen ger också ett mjukt och skönt ljus med ett bländningsvärde (UGR) som är lägre än 19.

I konferensrum och mindre utrymmen såsom kapprum och samtalsrum så installerades en Smart LED™-armatur i form av en downlight av modell GloW225 CTC samt GloW165 CTC

I detta fall så installerades en smart närvarosensor med integrerad dagsljusstyrning och så kallat ”short visit mode”.

Armaturen är endast 12 millimeter tjock och kan därför monteras med minimalt med utrymme mellan tak och innertak. Den kan också pendlas med integrerade öglor i armaturen.

Armaturerna är fullt dimbara mellan 0-100 % och man valde att sätta in en enkel och funktionell vriddimmer i klassrummet.

Resultat

  • En uppiggande arbetsmiljö med dagsljusbelysning.
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelser lättare uppfattas av ögat.
  • Stor energi- & miljöbesparing.

Miljö- och energibesparing

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten SkyPANEL 66 samt GloW CTC.