fbpx

Ett kontor att längta hem till

Kontorsbelysning
Fastpartner är ett börsnoterat fastighetsbolag som äger, förvaltar och utvecklar fastigheter i Sveriges största befolkningscentrum. I deras fastigheter finns några av Sveriges ledande och största industribolag. Det finns även hyresgäster som är unga entreprenörer med nystartade bolag som lägger grunden till morgondagens näringsliv i Sverige.
Fastpartner har ett regionkontor i Västberga där man har som ambition att visa upp ett kontor att längta till. Fastighetsägaren vill även visa exempel för sina hyresgäster hur framtidens kontor med bra arbetsmiljö och belysning kan se ut, då företaget har ett stort antal fastigheter och hyresgäster i området. Tillsammans med Fastpartner, Novo Gruppen, Spectrum Arkitekter och Elbyggen i Stockholm har vi skapat ett kontor utöver det vanliga.

Lösning

I ett tätt samarbete med arkitekter och beställare har vi skapat en belysningsmiljö som är trivsam med bra visuell komfort och bra vakenhetsstöd vid arbetsplatserna. I samarbetsytor och diskussionsytor har vi utformat en avslappnande och diskret belysningsmiljö.

Tillsammans med den härliga design och de varma färger som Spectrum arkitekter tagit fram för kontoret har vi fått möjligheten att leverera en kontorsbelysning som ger ett väldigt bra arbetsljus vid arbetsplatser, i fokusrum, konferensrum med mera. Armaturer utan synliga ljuskällor dominerar miljön, förutom i de ytor där armaturen i sig ska vara en del av arkitekturen och skapa en upplevelse. Detta innebär låg bländning och hög visuell komfort. Vid arbetsplatser har en pendlad armatur med uppljus valts.

I det unika taket i sträckmetall har modularmaturer i två olika utföranden monterats, en med lite högre ljusflöde för uppehållsytor och en med lite lägre ljusflöde för passager och korridorer.

Ringformade armaturer har monterats i ett konferensrum och över en stolsgrupp.

Armatur med fotografiskt motiv skapar en alldeles speciell känsla kontorets  kapprum.

Human Centric Lighting och Smart LED™

Kontorslandskapet har utrustats med pendlade armaturer med en lite högre ljusstyrka och färgtemperatur som möter kraven på ”light exposure” i Well-building™ standarden.

Maximal energibesparing uppnås genom att dels använda endast LED-armaturer som kan dimras och är energieffektiva, och dels genom att använda närvarostyrning av belysningen i lämpliga ytor. Till exempel i konferensrum, fokusrum och samtalsrum.

Resultat

  • Rätt ljus på rätt plats – fokuserat ljus på arbetsplatser och avslappnande ljus i lounger och pentry.
  • Trivsammare och hälsosammare arbetsmiljö.
  • Ett kontor man längtar att få komma hem till.

Miljö- och energibesparing

Eftersom LED-belysning används i alla delar erhålls en mycket energieffektiv belysningslösning. Kompletterad med närvarostyrning så blir energieffektiviseringen maximal.

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om våra produkter här