fbpx

Kungsleden investerar i smakfull designbelysning till kontor

Kontorsbelysning
Kungsleden är en långsiktig fastighetsägare med fokus på kommersiella fastigheter i svenska tillväxtregioner. Ungefär 90 procent av fastigheterna finns i Stockholm, Göteborg, Malmö och Västerås, och de flesta är samlade i så kallade kluster med bra kommunikationer. Sedan den 15 november 2021 är Kungsleden ett dotterbolag till Castellum.
Kungsleden har ett lokalkontor i Kista då företaget har ett stort antal fastigheter och hyresgäster i området. Från och med 2022 har verksamheten flyttat till ett nytt kontor där MondeVerde har haft möjlighet att vara med tidigt i flyttprojektet och bidra med idéer om hur man kan skapa en belysningslösning som är lite utöver det vanliga.

Lösning

Tillsammans med den fantastiska design som Kungsledens arkitekter tagit fram för kontoret har vi fått möjligheten att leverera en kontorsbelysning som ger ett väldigt bra arbetsljus vid arbetsplatser, i fokusrum, konferensrum med mera. De så kallade touch-down arbetsplatserna har utrustats med fullspektrum armaturer på hela 6500 Kelvin, så kallad dagsljusbelysning, som ger maximalt visuellt och vakenhetsstödjande ljus. Konferensrum har utrustats med dagsljusliknande belysning, även med fullspektrumljus (CRI>99), där armaturerna placerats så det liknar en ljusbrunn med naturligt dagsljusinsläpp. Korridorer och kommunikationsytor har fått ett varmare och omväxlande ljus för att skapa en variation i färgtemperaturer och ljus/skugga.

Downlights med väldigt smal optik har placerats lite slumpmässigt i loungedelen för att skapa en känsla av skugga och ljus, jämförbart med att sitta under ett träd. Downlights har dessutom placerats så att ljuset skapar ett omväxlande skuggspel på väggarna.

I ett konferensrum kan man se en unik armatur med integrerad akustikdämpning. Det dämpande materialet är tillverkat i naturlig konserverad mossa. Armaturen har ett extra bra ljusspektrum (CRI>90) med reglerbar färgtemperatur och dimringsfunktion vilket gör att ljusmiljö och känsla kan regleras från avslappnande 2700 Kelvin till uppiggande 6500 Kelvin.

I vilorum och pentry har en unik serie av armaturer i solid ek monterats. I fönsterlösa rum så skapar armaturer med fotografiska motiv en alldeles speciell känsla. Natthimmel i vilorum och blå himmel i fokusrum.

Human centric lighting och Smart LED™

Även kontorslandskapet har utrustats med LED-paneler där ljusmiljö kan regleras från avslappnande 2700 Kelvin till uppiggande 6500 Kelvin samt dimras. Denna belysning är dessutom programmerad att följa dygnets ljus för att automatiskt stödja vår dygnsrytm, så kallad human centric lighting (HCL).

Maximal energibesparing uppnås genom att dels använda endast LED-armaturer som kan dimras och är energieffektiva, vilket är en självklarhet, och dels genom att använda närvarostyrning av belysningen i lämpliga ytor. Till exempel i konferensrum, fokusrum och samtalsrum.

Resultat

  • Rätt ljus på rätt plats – fokuserat ljus på arbetsplatser och avslappnande ljus i lounger och pentry.
  • Trivsammare och hälsosammare arbetsmiljö.
  • Ett kontor man längtar att få komma till.

Miljö- och energibesparing

Eftersom LED-belysning används i alla delar så erhålls en mycket energieffektiv belysningslösning. Kompletterad med närvarostyrning så blir energieffektiviseringen maximal.

Produkter i detta projekt

Läs mer om våra produkter här