fbpx

LED-lampor

Att använda LED-lampor bidrar till en lägre energiförbrukning. Högkvalitativa LED-lampor/LED-armaturer drar ungefär 80 % mindre el än äldre konventionella ljuskällor och en modern LED-lampa har dessutom en livslängd på cirka 30 000 timmar, vilket är 30-40 gånger längre än en traditionell glödlampa. Men belysning handlar inte bara om att spara energi. Visste du att modern dagsljusbelysning ger dig påtagliga hälsofördelar?

I våra belysningslösningar använder vi enbart LED-lampor/LED armaturer av högsta kvalitet. När vi anpassar belysningen, på till exempel kontor och skolor efter de aktiviteter som bedrivs i lokalerna, får vi både en bättre vistelsemiljö och en trivsammare tillvaro. Vårt mål är att det ska vara enkelt för dig att beställa ny LED-belysning. Även stora belysningsprojekt ska kännas okomplicerade och trygga.

Vi använder LED-lampor/LED-armaturer i våra belysningslösningar. Vi har en stor variation av inomhus- och utomhusarmaturer. Lucille är ett exempel på en bordsarmatur som finns i en rad olika färger och färgtemperaturer från 2700 K till 6500 K och går att få i fullt ljusspektrum. Armaturen är även dimbar som nästan all vår LED-belysning är.

Varför LED-lampor?

Fördelarna med att använda LED-lampor är många. Det finns en stor variation av armaturer där du kan välja LED-lampor efter behov och användningsområde. LED-lampor kan exempelvis vara dimbara, ha rörelsesensorer, olika färgtemperaturer och bra färgåtergivning.   

LED står för light emitting diodes (lysdiodlampa på svenska) och en LED-lampa har med andra ord inte den glödtråd som fanns i gamla glödlampor. Tack vare LED-tekniken blir LED-lampor inte särskilt varma, utan nästan all energi blir till ljus. Det gör att både brandrisken och risken för att man bränner sig på lampan minskar markant.

I och med att energianvändningen är låg och att lampan håller länge så har LED-belysning en liten påverkan på miljön. Med rätt LED-armaturer maximerar du energibesparingen och får mer ljus per krona.

LED-lampor har många bra egenskaper. Det dagsljusvita ljuset i ridhuset verkar uppiggande och ökar synbarheten vid träning och hoppning. En säkrare miljö för både människor och hästar.

Hur mycket el sparar man på att byta till LED-lampor/LED-armaturer?

En LED-lampa drar cirka 80 % mindre el än de gamla glödlamporna. Man brukar säga att ett hushåll kan spara hundratals kronor per år på att byta ut sina gamla ljuskällor mot LED-lampor – givetvis beroende på hur många lampor man har. Energibesparingen kan uppgå till flera hundratusen per år när du byter ut gamla ljuskällor mot nya i exempelvis kontor, skolor, lager, lagerlokaler, sporthallar eller äldreboenden som har ännu fler ljuskällor. Investering i bra LED-belysning ger snabbt avkastning på investerade pengar.  

LED-belysning förbrukar väldigt lite energi, särskilt om armaturerna är utrustad med den allra senaste tekniken. Spara el genom att byta till LED-lampor. Lägg ihop energin du sparar och livslängden så ser du att en LED-lampa alltid är en lönsam investering.

Fördelar med LED-lampor

  • Drar 80 % mindre el än gamla glödlampor.
  • Lyser i upp till 30 000 timmar.
  • Liten påverkan på miljön.
  • Låg brandrisk eftersom de inte blir så varma.
  • Finns i många variationer.

 

Vad är Kelvin?

När vi pratar om färgtemperatur pratar vi om vilken färgton ljuset från en lampa har. Detta mäts i Kelvin (K) och kan variera från låg (varmt glödande rött sken) till hög färgtemperatur (kallt sken med mycket blå toner). En vanlig glödlampa brukar ha 3000 K.

LED-lampor kan ha olika färgtemperaturer och variera mellan varma, neutrala och kalla färger. Förenklat brukar man kategorisera ljuskällor i tre ljusfärger enligt nedan:

  • Varmvit 2700-3000 K
  • Vit 3500-4000 K
  • Kallvit 5000 K och uppåt

Hur många Kelvin är dagsljus?

Man brukar säga att dagsljus motsvarar cirka 5500-6500 K beroende på vad klockan är. Oftast är ljuset kallare/vitare på morgonen (6500-7000 K) för att bli varmare när luften värms upp.

När du är ute en solig eftermiddag ligger färgtemperaturen på mellan 5000 och 5500 K, medan den en dag med moln och blå himmel mellan molnen kan ta sig upp till 10 000 K. Så höga Kelvin-värden blir dock obehagliga inomhus där den optimala färgtemperaturen för att efterhärma dagsljus är cirka 5500-6500 K.

Antal Kelvin visar dig en LED-lampas/LED-armaturs färgtemperatur.

Vad är Lumen?

Lumen (lm) är måttet som anger hur mycket ljus som kommer ut ur en LED-lampa. En vanlig LED-lampa/LED-armatur som du har hemma brukar ha mellan 250 och 1000 lm, medan en takmonterad LED-armatur på ett kontor ger ungefär 4500 lm. Jämför det med en strålkastare från en TV-sänd fotbollsmatch som ger ifrån sig mellan 100 000 och 200 000 lm.

Här är exempel på en av våra kraftfulla strålkastararmaturer med hög lumen som lämpar sig för exempelvis transportterminaler, industrier, utomhusarenor, gator och parker, parkeringsplatser, allmänna platser.

 

Till produkter

Vad är LED-paneler?

I dagsläget utvecklas LED-paneler snabbt och finns som tunable white-varianter för så kallade Human Centric Lighting (HCL), vilket innebär en dygnsrytm anpassad belysning. Färgtemperaturen kan variera mellan 2700 och 6500 Kelvin (K) och det finns även dimbar LED-panel.

Dessutom kan LED-paneler erbjudas med dagsljusbelysning, alltså 5500K och uppåt. Givetvis går färgtemperatur att variera beroende på i vilken miljö panelen ska användas. Det positiva med paneler i LED är att de kan levereras med fullspektrumljus, vilket är så nära solens ljus man kan komma med elektrisk belysning. Med dessa armaturer kan du uppfylla kraven i den så kallade Well Building™-standarden som sätter människan i centrum i till exempel en fastighet för kontor. Eftersom panelerna är LED är de mycket energieffektiva.

 

Human Centric lightning

 

 

Vi har en mängd av LED-paneler att välja på i olika färg och form som går att få dimbar eller inte dimbar, allt efter kundens önskemål. LED-belysning med olika färgtemperaturer passar i olika rum och olika tider på dygnet.

Dagsljusbelysning – bidrar till en ljusare värld

Om du väljer att använda smarta lösningar där LED-belysning med dagsljus spelar huvudrollen blir personerna som vistas i lokalerna piggare, mer välmående och sover bättre om nätterna.

Nu för tiden tillbringar vi stor del av vår tid inomhus. Vi är inomhus när vi går i skolan, de flesta av oss arbetar inomhus och vi tillbringar en stor del av vår fritid inomhus. Detta gör att det är extra viktigt med rätt sorts ljus i de lokaler vi befinner oss. Du kan få en bra vistelsemiljö genom att vistas nära ett fönster och ha ett bra elektriskt dagsljus.

Planera er belysning efter de förutsättningar som finns i era lokaler. Sitt gärna vid ett fönster och komplettera med bra LED-armaturer. Vi mår bättre av dagsljus.

Komplettera det naturliga ljuset

Forskning visar att hälsofördelarna med rätt belysning är stora och att det bidrar till bättre hälsa, ökat välmående och att vi dessutom blir mer produktiva.

När vi använder dagsljusbelysning kompletterar vi det naturliga ljuset och får ett härligare och hälsosammare liv. Detta är extra viktigt i Sverige där vi har långa vintrar med få soltimmar.

Så påverkar ljuset dig

På många företag runt om i Sverige är belysningen dålig. Det är flimrande lysrör, onödigt mörkt och ofta ett gulaktigt ljus på både arbetsplatser, äldreboenden, skolor och sjukhus. Många underskattar hur mycket ljuset påverkar oss, rätt ljus kan nämligen hjälpa till att bidra till både högre produktivitet, lägre sjukfrånvaro och vaknare personal.

Att många företag har dålig belysning beror på att de har kvar gammal teknik. Energimyndighetens rapporter visar att en stor del av landets skolor och arbetsplatser fortfarande har omodern belysning, trots att den moderna tekniken funnits tillgänglig länge. Dessutom förtätas bebyggelsen hela tiden och många nybyggen har färre fönster för att vara mer energieffektiva, vilket gör att vi får in mindre dagsljus till rummen där vi tillbringar mycket tid.

EU-kommissionen beslutat att ta bort det undantag som funnits för kvicksilver i lysrör. Det innebär ett förbud att sätta konventionella lysrör på marknaden i EU redan 2023 år och det är ett beslut som bidrar på ett avgörande sätt till ett bättre klimat. Du kan läsa mer om beslutet här.

När man byter ut gammal belysning mot modern teknik med LED får man inte bara ner elkonsumtionen – man får också mer välmående människor.

De konventionella lysrören blir förbjudna från år 2023. Ligg steget före – låt oss hjälpa er att byta till ett energisnålare och miljövänligare alternativ. För att hinna med detta teknikskifte som nu måste ske i snabb takt kan vi nu erbjuda ett antal armaturer för snabb leverans.

Dagsljus är lika viktigt som motion

Vad många inte vet är att det är lika viktigt för hälsan med dagsljus som det är med motion. Dagsljuset har en biologiskt uppiggande effekt, vilket förklarar varför vi är många som blir trötta under vinterhalvåret när Sverige är som mörkast.

Under vinterhalvåret kan det dessutom vara svårt att hinna fånga dagsljuset utomhus eftersom många arbetar under de få timmar som dagsljus råder. Detta kan i värsta fall göra oss deprimerade och i många fall mycket trötta.

Men det finns en lösning: dagsljusbelysning som efterliknar solens ljusspektrum. Det kan även vara smart att arbeta med en dynamisk färgtemperatur, precis som solljuset ändrar vithet under dagen, då vi människor i regel trivs bättre i en kallare färgtemperatur vid mycket ljus och i en varmare färgtemperatur i en mer dämpad nivå.

Om man exempelvis befinner sig inomhus på kontoret, skolan eller i vården, är det bästa att få ett starkt vitt ljus på morgonen, som under eftermiddagen dämpas för att närmare kvällen dämpas ännu mer och bli lite varmare och gulare.

Dagsljusbelysning ger lägre pris på elräkningen, gör oss mer produktiva och ger ett bättre välmående. Det är viktigt att har rätt ljus på rätt plats – fokuserat ljus på arbetsplatser och avslappnande ljus i lounger, pentry och exempelvis vårdmiljöer.

Positiva resultat i skolmiljö

Studier visar på positiva resultat i skolor där belysningsstyrkan och färgtemperaturen har justerats, samt en minskning av både aggressivt beteende och trötthet. Dessutom ser man att humöret hos både lärare och elever blir bättre, vilket våra kunder även bevittnar. Utöver detta kan man se att eleverna får färre fel på proven och bättre flyt i läsningen, samt att läshastigheten och läsförståelsen har ökat. Les mer om skolbelysning här

Fördelar med dagsljusbelysning:

  • Ökat välmående.
  • Hjälper till att öka effektiviteten.
  • Anpassningsbart efter individuella behov.
  • Ett synergonomiskt alternativ.
  • Eliminerar risken för huvudvärk och ”trötta ögon”.

92 % av yrkesarbetande anser att belysningen är viktig för välmåendet visare en Novus undersökning. Belysningen påverkar koncentrationen och trivseln och även energin, arbetsinsatsen och hälsan.

Vi hjälper dig att hitta rätt

På MondeVerde är vi experter på belysning och vi hjälper dig gärna att hitta rätt lösningar för dina lokaler. Tillsammans går vi igenom behovet av belysningsstyrka och vilken färgtemperatur som passar bäst.

Du får värdefulla råd om vilken LED-belysning du ska ha på vilket ställe och hur du kan bli ännu mer energieffektiv. Därefter får du utförliga ljusberäkningar, energispar- och kostnadskalkyler med totalpris, placeringsritningar där du ser varje armatur och annat du behöver för att kunna ta ditt beslut.

Om du har frågor om hur vi arbetar, vårt sortiment eller kring belysning i allmänhet är du givetvis alltid välkommen att kontakta oss.

Boka en kostnadsfri ljusrådgivning

Vi går igenom den befintliga belysningen tillsammans med dig och tar fram ett förslag för att hitta den bästa kombinationen av belysningslösningar och armaturer. Vi bistår även med råd, information, projektering och ljusdesign för nya projekt så som lokaler och kontor. Vi hjälper till från planering till genomförande.

Du hittar en del av vårt sortiment här på vår sajt. Hör av dig om du vill ha rådgivning och förslag på produkter som passar just era behov.

 

Kontakta oss

 

Kontakt

Har du frågor, kontakta Ulf eller vårt säljteam här

Ulf Gustafsson

Telefon: 0733-223658

E-post: ulf.gustafsson@mondeverde.se