fbpx

Sturegallerian - snyggare och ljusare med ny belysning

Butik & stormarknad / Offentliga lokaler
Newsec erbjuder fastighetsägare, investerare och hyresgäster ett brett utbud av tjänster inom förvaltning och är verksam i sju länder i Norden och Baltikum. Företaget har stort fokus på hållbar miljö och arbetar med beprövade och strukturerade kvalitets- och miljöcertifierade processer, vilket ger trygg och hållbar förvaltning. Till exempel så förvaltar de och ansvarar för Stockholms mest exklusiva galleria, Sturegallerian.
Sturegallerian är en galleria med exklusiva butiker vid Stureplan på Östermalm i centrala Stockholm. Gallerian sträcker sig genom tidigare innergårdar och ombyggda bottenvåningar från Stureplan till Grev Turegatan. Bebyggelsen i kvarteret uppfördes från sent 1870-tal till cirka 1910 och ritades av en rad kända arkitekter. Flera av Sturegallerians byggnader bedöms vara särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Idag omfattar gallerian en total yta av cirka 13 000 m² inklusive Sturebadet och Sturecompagniet och består av omkring 60 butiker, välkända restauranger, caféer och nattklubbar.
I delar av gallerian fanns gammal belysning som krävde mycket underhåll på hög höjd, vilket är kostsamt. I andra delar ville man öka ljusstyrkan för att öka exponeringen av butiker och skapa en förbättrad butiksmiljö.

Lösning

Vi inledde projektet med att provmontera olika armaturer för att utvärdera utseende och ljusstyrka. Spotlights monterades i befintliga skenor i taket och ett par olika runda armaturer monterades i taket utanför några butiker. Utifrån resultatet valde kunden att gå vidare med bland annat en ljusstarkare skenmonterad spotlight med väl vald ljusspridning (Grafix) i en del av gångarna. Vid en lite högre öppen yta så valde vi att använda skenmonterade spotlights med bättre färgåtergivning (CRI>90) (Midpoint Track). I de lägre delarna valdes en ytmonterad rund armatur med både upp- och nerljus (Basic Superflat) med champagnefärgad dekorkant.

Resultat

  • En ljusare och trevligare miljö.
  • Inget mer underhåll av byte av ljuskällor på höga höjder.
  • Snyggare armaturer.

Miljö- och energibesparing

Med denna belysningslösning i lokalerna så får Newsec en stor miljö- och energibesparing. Denna beräknas uppgå till:

    • 50 % lägre energiförbrukning
    • 50 % lägre koldioxidutsläpp

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om våra produkter här