fbpx

Stor miljö- och energibesparing i kommersiell fastighet på Kungsholmen

Butik & stormarknad / Garagebelysning / Offentliga lokaler
Newsec erbjuder fastighetsägare, investerare och hyresgäster ett brett utbud av tjänster inom förvaltning och är verksam i sju länder i Norden och Baltikum. Företaget har stort fokus på hållbar miljö och arbetar med beprövade och strukturerade kvalitets- och miljöcertifierade processer, vilket ger trygg och hållbar förvaltning.
ICA Maxi och Fazer är två av de många företag som huserar i fastigheten Paradiset 29 vid Lindhagen på Kungsholmen i Stockholm. Newsec och fastighetsägaren hade önskemål att göra energi- och miljöbesparingar och var i behov av en översyn av fastighetens belysning.
MondeVerde utförde en inventering i fastigheten av bland annat parkeringsgarage, entréer, hisshallar, teknikrum, trapphus, atrium och arbetade därefter fram ett lösningsförslag som presenterades för Newsec. Förslaget innehöll en grundlig genomgång och sammanställning av energiförbrukning i alla aktuella ytor samt ett genomarbetat belysningsförslag och ljusdesign. Newsec ville utöver energibesparing även utöka med belysning i mörka ytor till exempel vid rulltrappor.

Lösning

Vårt förslag till Newsec utgick ifrån att inte byta belysning i fastighetens alla teknikutrymmen och driftcentraler utan fokusera på de ytor där belysningen har många timmar brinntid per år.

I parkeringsgaraget som är beläget på fyra våningar valde vi att använda Smart LED™-armaturen Fulmar HT. Denna armatur är en kompakt liten armatur med högt ljusflöde och en energieffektivitet på cirka 150 lumen per watt. En neutralvit variant med 5000 Kelvin i färgtemperatur installerades för att öka synbarheten i garaget. Antalet armaturer halverades men ger ändå en högre belysningsstyrka än tidigare.

Fulmar 4.0 har en hög kapslingsklass (IP65) och lämpar sig väl för garage, industri och lager eller andra smutsiga miljöer. Det betyder att armaturen lyser längre och klarare med mindre krav på underhåll.

I en stor del av ytorna fanns sedan tidigare gamla skenmonterade armaturer (s.k. tracklights) med ljuskällor som drog mycket energi och hade nått dess livslängd. Dessa armaturer byttes till en LED-variant med likvärdigt ljusflöde och färgtemperatur så ett byte enkelt kunde genomföras utan förändring i ljusmiljön.

Vid rulltrapporna valde vi tillsammans med Newsec att sätta en elegant och enkel armatur på väggarna för att skapa en trivsammare ljusmiljö.

I de interna utrymningstrapphusen ersattes cirka 300 gamla plafonder med en LED-plafondmodell med inbyggd sensor och korridorfunktion.

Olika modeller av armaturer med eller utan sensorstyrning installerades i fastigheten övriga ytor.

Resultat

  • 1075 armaturer ersattes av 785 LED-armaturer, det vill säga 37% färre armaturer vilket minskar underhållskostnader. I parkeringsgaraget halverades antalet armaturer.
  • Spara maximalt med energi och bidra till en hållbarare miljö.
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelser lättare uppfattas av ögat.

Miljö- och energibesparing

Genom att använda vår Smart LED™-belysning i lokalerna så får Newsec en stor miljö- och energibesparing. Denna beräknas uppgå till:

  • 52 % lägre installerad effekt
  • 63 % lägre energiförbrukning
  • 63 % lägre koldioxidutsläpp

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om våra produkter här