fbpx

Ännu ett energisnålare och ljusare parkeringsgarage

Garagebelysning
Greenpark har, som namnet antyder, ett mål att skapa grönare och miljövänligare parkeringsmiljöer i sina parkeringsgarage. Nu har ännu ett energisnålare och ljusare parkeringsgarage färdigställts.
I parkeringsgaraget på Pilotgatan, i Skarpnäck utanför Stockholm, fanns ett antal gamla, delvis trasiga och nedsmutsade lysrörsarmaturer med 2×36 watt ljuskällor. Därför så ville man att den nya belysningslösningen skulle ha en högre kapslingsklass för att slippa nedsmutsade ljuskällor och kupor med försämrat ljusutbyte.

Lösning

Även i Greenparks parkeringsgarage på Pilotgatan användes vår Smart LED™ LumiROD 414 Eco. Denna armatur är en ljusmaskin med över 140 lumen per watt. En dagsljusvit variant med 5300 Kelvin i färgtemperatur valdes för att öka synbarheten i garaget.

Armaturen är även fullt dimbar mellan 0-100 procent. Armaturen kan utrustas med inbyggd ljus- & rörelsesensor eller så kan den styras/dimras med DALI eller 10VDC rörelsesensorer. Denna inbyggda rörelsesensor kan ställas in för sparlågeläge, ett läge då ingen närvaro detekterats, på mellan 0-90 procent effekt. Även tiden för hur länge armaturen ska vara tänd på full effekt vid rörelsedetektering är steglöst ställbar.

I detta garage så ställdes armaturerna in så att de i sparlågeläge använder 25 % effekt (9 watt). Vid rörelsedetektering så tänds de upp till 36 watt (full effekt) i sex minuter. Rörelsesensorn kan emellertid ändras på plats med en fjärrkontroll om man som exempel vill att en viss armatur ska vara tänd längre, eller kanske inte vill att den går ner i sparlågeläge.

LumiROD 414 Eco har en hög kapslingsklass (IP66) med en slät ovansida som därför lämpar sig väl för belysning i garage eller andra smutsiga miljöer. Det betyder att armaturen lyser längre och klarare med mindre krav på underhåll.

Resultat

  • 70 % energibesparing utan att behöva släcka ljuset helt i garaget
  • 29 % lägre totalkostnad (LCC) över 10 år för parkeringsgaraget höjer värdet på fastigheten
  • Antalet armaturer reducerades med 23 %
  • Medelbelysningsstyrkan ökade från ca 50 lux till 105 lux
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelse lättare uppfattas av ögat

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en smart LED-belysning i Greenparks parkeringsgarage så beräknas besparingen för Greenpark uppgå till:

  • 70 % lägre energikostnader eller 24 000 kr/år i elkostnader
  • 70 % lägre koldioxidutsläpp
  • Total kostnadsbesparing över 10 år (LCC) beräknas bli 355 000 kr

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten LumiROD 414 Eco