fbpx

Bilprovningen i Rissne uppgraderar till LED-belysning

Garagebelysning / Stad- och områdesbelysning
Bilprovningen har cirka 100 stationer och är den enda rikstäckande aktören på fordonsbesiktningsmarknaden. Företaget har besiktigat över 200 miljoner personbilar sedan starten 1963 och erbjuder sina kunder ett gediget fordonskunnande. Målet är att öka trafiksäkerheten och minska fordonens liksom sin egen påverkan på miljön.
Bilprovningens station i Sundbyberg-Rissne hade stort behov av att byta ut sin befintliga och uttjänta belysning till en bättre mer hållbar och miljöanpassad belysningslösning.

Lösning

Som ny belysningslösning i bilhallen så valde man vår Smart LED™-armatur Fulmar 4.0. Denna armatur är en kompakt liten armatur med högt ljusflöde och en energieffektivitet på cirka 150 lumen per watt. En neutralvit variant med 4000 Kelvin i färgtemperatur valdes för att öka synbarheten i lokalerna.

Armaturen är även fullt dimbar mellan 0-100 procent. Armaturen kan utrustas med inbyggd ljus- & rörelsesensor eller så kan den styras/dimras med DALI eller 10VDC rörelsesensorer.

Fulmar har en hög kapslingsklass (IP65) och lämpar sig väl för garage, industri och lager eller andra smutsiga miljöer. Det betyder att armaturen lyser längre och klarare med mindre krav på underhåll. Armaturen finns med många monteringsalternativ och i storlekar från 346 till 1567 mm lång (3047-17640 lumen).

Som komplement användes även Stone Classic som även det är en robust och energieffektiv industriarmatur med hög kapslingsklass, lång livslängd och är överkopplingsbar.

Bilprovningen i Rissne hade även behov av att byta den befintliga belysningslösningen runt anläggningen. Där valdes en energisnål och miljövänlig LED-armatur Mini-Martin som är en gatuarmatur i högkvalitativa material i modern och slimmad design.

Resultat

  • Ett medelvärde på över 600 lux uppnåddes i bilhallen.
  • Antalet armaturer reduceras från 52 till 31 st, en reducering med 40%.
  • Ljuset är neutralvitt och efterliknar naturligt dagsljus, vilket fungerar uppiggande, ökar koncentrationen och förbättrar välbefinnandet hos dem som arbetar i lokalerna.

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en smart LED-belysning på anläggningen så beräknas besparingen att bli:

  • 63 % lägre energikostnader
  • 63 % lägre koldioxidutsläpp
  • Totalkostnaden över en 10-års period beräknas bli 49 % lägre, inklusive investeringen.

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkterna Fulmar 4.0, Stone Classic samt MiniMartin.