fbpx

Wallenstam gör en energibesparing på 92%

Garagebelysning
Wallenstam är ett fastighetsbolag och har majoriteten av sina fastigheter i Göteborg och Stockholm och har byggt, förvaltat och utvecklat sedan starten år 1944. Företaget jobbar aktivt med att samarbeta med städerna för att skapa trygga platser och områden som människor vill bo i, arbeta i och besöka och samtidigt har ett miljöfokus.
Wallenstams totala uthyrningsbara yta uppgår till cirka 1,3 miljoner kvm där cirka 50 % av biståndet är privata bostäder och andra delen är kommersiella fastigheter som bland annat kontor, butiker, lager och garage.

Lösning

Som ny belysningslösning i garaget installerades MondeVerdes Smart LED™-armatur Fulmar 4.0. Denna armatur är en kompakt liten armatur med högt ljusflöde med 7590 lumen och en dagsljusvit färgtemperatur med 5000 Kelvin som ökar synbarheten och därmed skapa en tryggare vistelsemiljö i garaget.

Hälften av armaturen utrustades med inbyggd ljus- och rörelsesensor med on/off läge och hälften med inbyggd DALI-sensor för att åstadkomma flexibel korridorfunktion som dimrar ner armaturerna och gör att garaget aldrig är helt släckt men ändå sparar mycket energi.

Fulmar har en hög kapslingsklass (IP65) och lämpar sig väl för garage, industri och lager eller andra smutsiga miljöer. Det betyder att armaturen lyser längre och klarare med mindre krav på underhåll.

Resultat

  • Totalkostnaden sänks med 71% i en LCC-kalkyl över 10 år
  • Installerad effekt reduceras från ca 4,4 kilowatt till ca 3,2 kilowatt, en reducering med 29 %.
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelser lättare uppfattas av ögat.

Miljö- och energibesparing

Genom att använda vår energieffektiva och sensorstyrda Smart LED™-belysning i garaget så får Wallenstam en stor miljö och energibesparing. Denna beräknas uppgå till:

  • 92 % lägre energiförbrukning
  • 92 % lägre koldioxidutsläpp

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten Fulmar 4.0