fbpx

3 garage i Eskilstuna får Smart LED

Garagebelysning
Fastighetsägaren Kungsleden satsar även i Eskilstuna på en energieffektiv och smart belysningslösning för sina parkeringsgarage. I de tre fastigheterna Vipan, Verkmästaren och Vårblomman så har parkeringsgaragen uppgraderats med ny belysning.
Kungsleden har satt upp ett långsiktigt mål om att minska energianvändningen med 20 procent till år 2020. Att välja den mest energieffektiva Smart LED™-lösningen man kan hitta är ett steg på vägen mot målet.

Lösning

I dessa parkeringsgarage så installerades en Smart LED™ armatur av modell LumiROD 414. Denna armatur är en dagsljusvit och mycket energieffektiv ljusmaskin med 167 lumen per watt. En dagsljusvit variant med 5300 Kelvin ökar synbarheten i garaget och skapar en fräschare vistelsemiljö.

Armaturen är även fullt dimbar mellan 0-100 procent. Armaturen har utrustas med inbyggd ljus- & rörelsesensor.

I detta garage så valdes även att använda inbyggd mikrovågssensor för närvarostyrning. Armaturerna konfigurerades så att de i sparlågeläge använder 10 procent effekt (ca 4 watt). Vid rörelsedetektering så tänds de upp till full effekt i tio minuter. Rörelsesensorns inställningar kan enkelt ändras på plats (efter installation) med en fjärrkontroll. Till exempel om man vill att en viss armatur ska vara tänd längre, eller kanske inte vill att den går ner i sparlågeläge. Eller om man vill att den ska släckas istället för att dimras då efterlystiden löpt ut.

LumiROD 414 har en hög kapslingsklass (IP66) med en slät ovansida som därför lämpar sig väl för parkeringsgarage eller andra smutsiga miljöer. Det betyder att armaturen lyser längre och klarare med minimalt eller inget krav på underhåll.

Resultat

  • 33 % färre armaturer i garaget än den gamla belysningslösningen.
  • Medelbelysningsstyrka på ca 100 lux (jämfört med 40 lux innan bytet).
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelse lättare uppfattas av ögat.

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en smart LED-belysning i parkeringsgaraget så beräknas besparingen för Kungsleden uppgå till:

  • 88 % lägre energikostnader eller 108 000 kr/år i elkostnader
  • 88 % lägre koldioxidutsläpp
  • 53 % lägre totalkostnad över 10 år (LCC) beräknas ge en besparing på 950 000 kr

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om våra produkter här