fbpx

Smart LED-belysning i Kungsledens P-garage

Garagebelysning
När garaget som varit utsatt för brand skulle renoveras så valde man Smart LED-belysning i Kungsledens P-garage på Vendevägen i Danderyd. Kungsleden ville ha en energieffektiv och smart belysningslösning med så få armaturer som möjligt utan att göra avkall på ljuskvaliteten.
Kungsleden har satt upp ett långsiktigt mål om att minska energianvändningen med 20 procent till år 2020. Att välja den mest energieffektiva Smart LED™-lösningen man kan hitta är ett steg på vägen mot målet.

Lösning

I detta parkeringsgarage på Vendevägen valde man vår Smart LED™ LumiROD 414 Eco. Denna armatur är en ljusmaskin med över 140 lumen per watt. En dagsljusvit variant med 5300 Kelvin i färgtemperatur valdes för att öka synbarheten i garaget.

Armaturen är även fullt dimbar mellan 0-100 procent. Armaturen kan utrustas med inbyggd ljus- & rörelsesensor eller så kan den styras/dimras med DALI eller 10VDC rörelsesensorer. Denna inbyggda rörelsesensor kan ställas in för sparlågeläge, ett läge då ingen närvaro detekterats, på mellan 0-90 procent effekt. Även tiden för hur länge armaturen ska vara tänd på full effekt vid rörelsedetektering är steglöst ställbar.

I detta garage så ställdes armaturerna in så att de i sparlågeläge använder 25 procent effekt (9 watt). Vid rörelsedetektering så tänds de upp till 36 watt (full effekt) i sex minuter. Rörelsesensorn kan emellertid ändras på plats med en fjärrkontroll om man som till exempel vill att en viss armatur ska vara tänd längre, eller kanske inte vill att den går ner i sparlågeläge.

LumiROD 414 Eco har en hög kapslingsklass (IP66) med en slät ovansida som därför lämpar sig väl för parkeringsgarage eller andra smutsiga miljöer. Det betyder att armaturen lyser längre och klarare med mindre krav på underhåll.

Resultat

  • 10 % färre armaturer i garaget än innan branden.
  • Medelbelysningsstyrka på ca 70 lux.
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelse lättare uppfattas av ögat

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en smart LED-belysning i Kungsledens parkeringsgarage så beräknas besparingen för Kungsleden uppgå till:

  • 82 % lägre energikostnader eller 27 300 kr/år i elkostnader
  • 82 % lägre koldioxidutsläpp
  • 66 % lägre totalkostnad över 10 år (LCC) beräknas ge en besparing på 378 000 kr

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten LumiROD 414 Eco