fbpx

Kungsleden fortsätter investera i energibesparingar

Garagebelysning
När fastighetsägaren Kungsleden skulle byta ut sin belysning i parkeringsgaraget på Svärdvägen i Danderyd så ville man ha en energieffektiv och smart belysningslösning med så få armaturer som möjligt utan att göra avkall på ljuskvaliteten. Tvärtom så ville man även ha lite bättre ljus.
Kungsleden har satt upp ett långsiktigt mål om att minska energianvändningen med 20 procent till år 2020. Att välja den mest energieffektiva Smart LED™-lösningen man kan hitta är ett steg på vägen mot målet.

Lösning

I detta parkeringsgarage, på Svärdvägen 7 i Danderyd utanför Stockholm, så valde man vår Smart LED™ LumiROD 414. Denna armatur är en ljusmaskin med 167 lumen per watt. En dagsljusvit variant med 5 300 Kelvin i färgtemperatur valdes för att öka synbarheten i garaget och skapa en fräschare vistelsemiljö.

Armaturen är även fullt dimbar mellan 0-100 procent. Armaturen kan utrustas med inbyggd ljus- & rörelsesensor eller så kan den styras/dimras med DALI, PushDIM eller 10VDC. Den inbyggda rörelsesensorn kan ställas i sparlågeläge, ett läge då ingen närvaro detekterats, på mellan 0-90 procent effekt. Även tiden för hur länge armaturen ska vara tänd på full effekt vid rörelsedetektering är steglöst ställbar. Det går även att dimra/släck i två steg.

I detta garage så valdes även att använda inbyggd mikrovågssensor och armaturerna konfigurerades så att de i sparlågeläge använder 10 procent effekt (ca 3 watt). Vid rörelsedetektering så tänds de upp till full effekt i tio minuter. Rörelsesensorns inställningar kan enkelt ändras på plats (efter installation) med en fjärrkontroll. Till exempel om man vill att en viss armatur ska vara tänd längre, eller kanske inte vill att den går ner i sparlågeläge, eller vill att den ska släckas istället för att dimras då efterlystiden löpt ut.

LumiROD 414 har en hög kapslingsklass (IP66) med en slät ovansida som därför lämpar sig väl för parkeringsgarage eller andra smutsiga miljöer. Det betyder att armaturen lyser längre och klarare med minimalt eller inget krav på underhåll.

Resultat

  • 33 % färre armaturer i garaget än den gamla belysningslösningen.
  • Medelbelysningsstyrka på ca 100 lux (jämfört med 40 lux innan bytet).
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelse lättare uppfattas av ögat.

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en smart LED-belysning i parkeringsgaraget så beräknas besparingen för Kungsleden uppgå till:

  • 87 % lägre energikostnader eller 32 000 kr/år i elkostnader
  • 87 % lägre koldioxidutsläpp
  • 67 % lägre totalkostnad över 10 år (LCC) beräknas ge en besparing på 310 000 kr

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten LumiROD 414 Eco