fbpx

Ytterligare ett garage i Danderyd med Smart LED

Garagebelysning
Kungsleden i Danderyd jagar effektivt energibesparingar för att nå sina miljömål. Därför har Kungsleden gett MondeVerde nytt förtroende att leverera ny belysningslösning till ytterligare ett parkeringsgarage på Svärdvägen i Danderyd.

Lösning

I detta parkeringsgarage, på Svärdvägen 23 i Danderyd utanför Stockholm, så valde man vår Smart LED™ LumiROD 414. Denna armatur är en ljusmaskin med 167 lumen per watt. En dagsljusvit variant med 5 300 Kelvin i färgtemperatur valdes för att öka synbarheten i garaget och skapa en fräschare vistelsemiljö som upplevs säkrare för brukarna.

Armaturen är fullt dimbar mellan 0-100 procent. Armaturen kan utrustas med inbyggd ljus- & rörelsesensor eller så kan den styras/dimras med DALI, PushDIM eller 10VDC. Den inbyggda rörelsesensorn kan ställas i sparlågeläge, ett läge då ingen närvaro detekterats, på mellan 0-90 procent effekt. Även tiden för hur länge armaturen ska vara tänd på full effekt vid rörelsedetektering är steglöst ställbar. Det går även att dimra/släcka i två steg.

I detta garage så valde man att använda inbyggd mikrovågssensor och armaturerna konfigurerades så att de i sparlågeläge använder 10 procent effekt. Vid rörelsedetektering så tänds de upp till full effekt i tio minuter. Rörelsesensorns inställningar kan enkelt ändras på plats (efter installation) med en fjärrkontroll. Till exempel om man vill att en viss armatur ska vara tänd längre, eller kanske inte vill att den går ner i sparlågeläge. Eller så vill man att den ska släckas istället för att dimras då efterlystiden löpt ut.

LumiROD 414 har en hög kapslingsklass (IP66) med en slät ovansida som därför lämpar sig väl för parkeringsgarage eller andra smutsiga miljöer. Det betyder att armaturen lyser längre och klarare med minimalt eller inget krav på underhåll.

Resultat

  • 33 % färre armaturer i garaget än den gamla belysningslösningen.
  • Medelbelysningsstyrka på ca 110 lux (jämfört med 40 lux innan bytet).
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelse lättare uppfattas av ögat.

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en smart LED-belysning i parkeringsgaraget så beräknas besparingen för Kungsleden uppgå till:

  • 90 % lägre energikostnader eller cirka 39 000 kr/år i elkostnader
  • 90 % lägre koldioxidutsläpp
  • 42 % lägre totalkostnad över 10 år (LCC) beräknas ge en besparing på 295 000 kr

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten LumiROD 414