fbpx

Dagsljusbelysning i Jaguar och Land Rovers nya bilhall

Garagebelysning / Industri, lager & logistik
Jaguar och Land Rover i Göteborg är en nybyggd och väldisponerad bilhall som visar nya modeller av högklassiga bilar. I anläggningen finns även en serviceverkstad och en reservdelsbutik. Hedin Bil äger och driver verksamheten. Hedin bil har som mål att minska påverkan på miljön så långt det är motiverat, tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt inom all sin verksamhet.
Man anlitade Excellent el som elentreprenör som i samarbete med oss på MondeVerde levererade belysningen till anläggningen. 

Lösning

I verkstadsytan så valde vi att använda vår Smart LED™ armatur LumiOPTIMA 5218. Denna armatur ger ett dagsljusliknande ljus på 5500 Kelvin och har ett ljusflöde på 26 000 lumen. En riktig dagsljusmaskin.

Det dagsljusvita ljuset verkar uppiggande och ökar koncentrationen hos de som arbetar i serviceverkstaden. Armaturerna har en prisma-lins som minimerar bländningen men som ger betydligt bättre ljusutbredning än traditionella lysrörsarmaturer.

Med en energieffektivitet på över 150 lumen/watt så är den i topp vad gäller energieffektivitet.

Även i övriga ytor valdes armaturer med dagsljusvitt ljus i syfte att skapa en bra arbetsmiljö. I konferensrum och kök så valdes armaturer där färgtemperatur lätt kan ändras med en trådlös fjärrkontroll. Detta gör att ljuset kan optimeras för olika aktiviteter, till exempel lite gulare och mysigare på kvällen eller dagljustillskott på lunchen.

Resultat

  • Ett medelvärde på över 1200 lux uppnåddes i serviceverkstaden.
  • Jaguar och Land Rover är mycket nöjda med belysningen.

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en smart LED-belysning i serviceverkstaden och i visningsytan så beräknas besparingen uppgå till (jämfört med konventionell belysning):

  • Kostnaden för energi beräknas bli 63 % lägre (ca 93 000 kr/år).
  • 63 % lägre koldioxidutsläpp (10 ton/år i besparing)
  • Totalkostnaden över en 10-års period beräknas bli 46 % lägre, eller ca 760 000 kr lägre.

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkterna SkyPANEL66 CTC, GloW 225 CTCLumiROD 414 Eco samt LumiOPTIMA 5218.