fbpx

Stor energibesparing i parkeringsgaraget i Danderyd

Garagebelysning
Kungsleden har satt upp ett långsiktigt mål om att minska energianvändningen med 20 procent till år 2020. Att välja den mest energieffektiva belysningen i sina parkeringsgarage är ett viktigt steg på vägen mot målet. Kungsleden vill följaktligen åstadkomma en stor energibesparing i parkeringsgaraget i Danderyd. Man ville därför ha en så energisnål och smart belysningslösning som möjligt till garaget på Svärdvägen.

Lösning

Tillsammans med Kungsleden kom vi överens om att använda vår Smart LED™ LumiROD 414 Eco. Denna armatur är en riktig ljusmaskin med en energieffektivitet på 145 lumen per watt. En dagsljusvit variant med 5300 Kelvin i färgtemperatur valdes för att öka synbarheten i garaget.

Armaturen är fullt dimbar mellan 0-100 procent. I detta garage har den utrustas med inbyggd kombinerad ljus- och rörelsesensor. Den inbyggda rörelsesensorn kan ställas i sparlågeläge/viloläge mellan 0-90 procent effekt. Även tiden för hur länge armaturen ska vara tänd på full effekt vid rörelsedetektering är ställbar från 0-99 minuter. Det betyder att man kan spara massor med energi, utan att släcka helt, och samtidigt undvika att det är helt svart när man kommer in i parkeringsgaraget.

I garaget så ställdes armaturerna in så att de i sparlågeläge använder 10 procent effekt (3,6 watt). Vid rörelsedetektering så tänds de upp till 36 watt (full effekt) i 10 minuter. Armaturer i mitten av garaget har ställts in så att de släcks helt för att spara ännu mera energi. Genom att inte släcka de armaturer utmed väggarna (endast dimra ner dem till 10%) så skapas inga mörka hörn i garaget.

Rörelsesensorn kan justeras på plats med en fjärrkontroll om man senare vill ändra inställningar för ytterligare optimering.

LumiROD 414 Eco har en hög kapslingsklass (IP66) med en slät ovansida som därför lämpar sig väl för parkeringsgarage eller andra smutsiga miljöer. Det betyder att armaturen lyser längre och klarare med mindre krav på underhåll.

Resultat

  • 76 lysrörsarmaturer ersätts med 51 st LED-armaturer, det vill säga 33 % färre armaturer.
  • Medelbelysningsstyrkan ökade från ca 100 lux till ca 130 lux.
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelser lättare uppfattas av ögat.

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en Smart LED™-belysning så beräknas besparingen för Kungsleden bli 68 % i totalkostnad, 93 % i energikostnader och 93 % lägre koldioxidutsläpp. Se sammanfattning nedan.

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten LumiROD 414 Eco