fbpx

Stor miljö och energibesparing i NewSec garage

Garagebelysning
MondeVerde har bidragit till en stor miljö och energibesparing i Newsec garage. I parkeringsgaraget som ligger på Warfvinges väg 39 till 45 förvaltar NewSec en fastighet som ägs av Alecta. Detta garage bestod en belysning med gamla, delvis trasiga och nedsmutsade lysrörsarmaturer med 2×36 watt ljuskällor. Viktiga egenskaper för en ny armatur var därför en högre energieffektiv armatur med smarta funktioner och en hög kapslingsklass för att slippa nedsmutsade ljuskällor och kupor med försämrat ljusutbyte.
Newsec grundades 1994 och är idag ett partnerägt bolag med cirka 2 000 medarbetare fördelade på samtliga sju länder i Norden och Baltikum. Newsec har cirka 600 miljarder kronor under förvaltning, tecknar årligen hyresavtal om cirka 1 000 000 kvadratmeter, genomför transaktioner om cirka 50 miljarder kronor och värderar fastigheter till ett underliggande värde av cirka 1 750 miljarder kronor.

Lösning

I garaget valde vi att använda Smart LED™-armaturen LumiROD 414. Denna armatur är en ljusmaskin som uppgraderats till nästan 170 lumen per watt, det vill säga den ligger i topp när det gäller energieffektivitet (det vill säga hur mycket ljus man får ut per uttagen watt). En dagsljusvit variant med 5300 Kelvin i färgtemperatur valdes för att öka synbarheten och därmed skapa en tryggare vistelsemiljö i garaget.

Armaturen är även fullt dimbar mellan 0-100 %. Armaturen har utrustats med inbyggd ljus- och rörelsesensor. Denna lösning dimrar ner hela garaget till en lägre ljusnivå vid tillfälle då ingen upphåller sig i garaget. Belysningen ökas i området där någon rör sig. Efterlystider, dimringsnivåer, efterlystid på dimringsläge med mera är fullt konfigurerbara och ändras enkelt med en fjärrkontroll utan att öppna upp eller ta isär armaturen.

LumiROD 414 har en hög kapslingsklass (IP66) med en slät ovansida som därför lämpar sig väl för parkeringsgarage eller andra smutsiga miljöer. Detta innebär att armaturen lyser längre och klarare med mindre krav på underhåll. Armaturen har också en betydligt bättre ljusutbredning och högre ljusflöde än traditionella lysrörsarmaturer. Det klara glaset i armaturen gör även att ljusförluster minimeras och armaturen blir ännu effektivare.

Resultat

  • 230 lysrörsarmaturer ersattes av 126 st LED-armaturer, det vill säga 45 % färre armaturer.
  • Medelbelysningsstyrkan ökade från ca 70 lux till ca 120 lux.
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelser lättare uppfattas av ögat.

Miljö- och energibesparing

Genom att använda vår Smart LED™-belysning i garaget så får Newsec en stor miljö och energibesparing. Denna beräknas uppgå till:

  • 65 % lägre installerad effekt
  • 91 % lägre energiförbrukning
  • 65 % lägre totalkostnad (LCC)

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten LumiROD 414 Eco