fbpx

MondeVerde leverantör av komplett belysningslösning till multiarena

Idrott & fritid / Offentlig miljö / Offentliga lokaler / Parkeringsbelysning
Österåker kommun inviger sin fantastiska multiarena som är drygt 13 000 kvadratmeter stor med sex specialinredda idrottshallar för innebandy, basket, friidrott, gymnastik, bordtennis och klättring. Även arenans öppna ytor erbjuder aktivitet som boule och löpning. Här kan nationella och internationella idrottsevenemang hållas inom flertalet idrotter.
MondeVerde är stolt leverantör av en komplett belysningslösning till hela multihallen, både inomhus och utomhus.

Lösning

Som belysningslösning i arenans idrottshallar med högre takhöjd valdes en kombination av våra LED-armaturer Norte I och LumiMOD, båda varianterna är utrustade med bollskydd. Armaturerna har ett stort ljusflöde som ligger mellan 28 000 och 42 000 lumen med en energieffektivitet över 170 lumen/watt. De har en s.k. mikroprisma-lins som minimerar bländningen men som ger betydligt bättre ljusutbredning än traditionella lysrörsarmaturer vilket innebär en mycket jämn belysningsstyrka med marginell skuggbildning. För att ge idrottsutövarna de bästa förutsättningarna har Österåker kommun valt att satsa på armaturer med 5000 Kelvin som ger ett dagsljusvitt ljus i hallarna. Armaturerna styrs via ett DALI-system som har olika förvalda scenarier programmerade.

I hallar med lägre takhöjd som exempelvis pingishall och vid läktare installerades Fulmar. Denna armatur är en kompakt armatur med högt ljusflöde och en energieffektivitet på cirka 150 lumen per watt. En dagljusvariant med 5000 Kelvin i färgtemperatur installerades som ökar synbarheten. Armaturerna utrustades också med DALI-drivdon för att styras från fastighetens system.

I de flesta allmänytor som exempelvis entré och korridorer installerades Downlit R, en diskret downlight-armatur med mycket hög effektivitet på cirka 150 lumen per watt, vilket är ovanligt bra för denna typ av armatur. Armaturen finns med många optiska val för bästa ljus och energibesparing.

En energieffektiv och supertunn LED-panel Leaf Slim med DALI och i vissa fall inbyggd rörelsesensor  monterades i innertak i ytor som kräver en mer kraftfull belysning som kök, omklädesrum mm.

På facilitetens toaletter väggmonterades spegelarmaturen Dove och en stilren och enkel plafond Shell Basic för tak eller väggmontering som kan utrustas med inbyggd sensor med korridorfunktion eller on/off. I detta fall använde man DALI-styrning.

För att skapa en trivsam miljö i konferensrummen använde man designarmaturen Basic P1 som är rund och pendlad med fint upp- och nerljus med DALI-styrning för att kunna reglera ljusstyrkan. För att ge ytterligare en dimension till ljusmiljön på utvalda ställen i arenan satte man upp Grafix som är en tracklight med en färgåtergivning på CRI 90+ som accentbelysning.

När man driver en stor fastighet med många aktiviteter och med många tekniska lösningar som resultattavlor och annat krävs det många tekniska ytor för IT, drift, ventilationsrum mm. Det är viktigt med bra synbarhet och vistelsemiljö för de som vistas i dessa utrymmen. Fern Classic är en LED-armatur i klassisk lysrörs stil. Kan fås med on/off, DALI eller inbyggd mikrovågssensor, med eller utan korridorfunktion. Här har man valt att ha rörelsesensor för att undvika onödiga kostnader med belysning som lyser när ingen vistats i rummen.

Till utomhusbelysningen valdes en mix av olika armaturer. Som fasadbelysning monterades två robusta varianter väl lämpade för områdesbelysning. Rook har enbart nerljus medan Turbine har både upp- och nerljus som ger ett fint sken från fastigheten.

Vid gångstråk nära byggnaden valdes Luscinia, en smakfull armatur för parkstolpar som är stolptopps monterad och kan väljas i olika utformande, rundstrålande eller asymmetrisk ljusfördelning. Även vår pollare Heron nyttjades som komplementsbelysning vilket ger en fin inramning. På idrottshallens parkering och vid arenans utomhusbasketplan har man valt att installera en energisnål och miljövänlig LED-armatur. Xeon är en stoplarmatur som är lämplig för alla utomhusmiljöer som behöver en kraftfull belysning som industriområden, idrottsplatser, naturområde.

Även cykelstället för sportutövare och andra besökare är väl upplyst. LED-armaturen IPROX M har en hög kapslingsklass (IP66) som lämpar sig väl för smutsiga miljöer samt är tålig för yttre våld (IK 10).

Samtliga armaturerna har 4000 Kelvin i färgtemperatur och är tätt placerade vilket ger en bra synbarhet som inger en tryggare känsla för de som rör sig i området.

Resultat

    • Det dagsljusvita ljuset i arenan har en energigivande effekt för idrottsutövare och besökare.
    • Synbarheten är mycket god då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelser lättare uppfattas av ögat vilket gynnar idrottandet.
    • Minimerad energiförbrukning, låga underhållskostnader och stor miljöbesparing.
    • Placering och antalet armaturer samt det vitare ljuset gör att utomhusområdet kring byggnaden ger en trygg och trevlig utemiljö.

 

För inspiration titta gärna på den digitala visningen av den storsatsning Österåker kommun har gjort för ungdomsidrotten.