fbpx

NewSec skaffar smart och snygg LED-belysning i entréhallar

Offentliga lokaler
Newsec skaffar smart och snygg LED-belysning i entréhallar. MondeVerde har tagit fram en belysningslösning i samarbete med Newsec för entréhallar vid Warfvinges väg 39 och 45 på Kungsholmen i Stockholm. Fastigheten som Newsec förvaltar ägs av Alecta. Den gamla belysningen i entréhallen bestod av downlights i luftsluss, linjära infällda armaturer framför hissar och en armatur på väggarna där kravet var att ersättningsarmatur skulle se likadan ut men ge ett högre ljusflöde för att skapa en ljusare entréhall.
Newsec grundades 1994 och är idag ett partnerägt bolag med cirka 2 000 medarbetare fördelade på samtliga sju länder i Norden och Baltikum. Newsec har cirka 600 miljarder kronor under förvaltning, tecknar årligen hyresavtal om cirka 1 000 000 kvadratmeter, genomför transaktioner om cirka 50 miljarder kronor och värderar fastigheter till ett underliggande värde av cirka 1 750 miljarder kronor.

Smarta lösningar

Förutom att spara energi så ville vi även skapa en fräschare och ljusare entré i dessa fastigheter. Därför så bestyckades de nya armaturerna i entréerna med en högre färgtemperatur än tidigare, det vill säga färgtemperaturen ökades från 3000 Kelvin till 4000 Kelvin i armaturerna.

I luftslussen så byttes alla gamla downlights ut mot energieffektiva (130 lm/w) och flexibla LED-downlights av typ GloW 225 CTC. Dessa passade i de befintliga urtagen i takplattorna och kan dimras trådlöst för att anpassa ljusstyrka och färgtemperatur samt att de kompletterades med ljusvakt som släcker belysningen dagtid. Tidigare så var luftslussen tänd även dagtid.
-

I entréhall ersattes väggarmaturerna med nya energieffektiva LED-armaturer med samma designspråk som de gamla armaturerna men med betydligt högre ljusflöde.

I hisshallar (framför hissarna) så monterades nya linjära LED-armaturer i befintliga infällningar och kompletterades med närvarosensor och ljussensor som dimrar ner ljuset vid låg trafik och vid soliga dagar.

Resultat

  • Stor energibesparing.
  • Belysningen tänds inte dagtid på de platser där dagsljuset är tillräckligt bra.
  • Högre färgtemperatur än tidigare i trapphuset skapar en fräschare miljö.

Miljö- och energibesparing

Med en ny belysning i entré och trapphus beräknas Newsec göra följande besparingar per år (jämfört med den gamla belysningen):

  • 42 % lägre installerad effekt
  • 71 % lägre energiförbrukning
  • 18 % lägre totalkostnad (LCC)