fbpx

Viktigt med Smart LED-belysning för Tech Farm

Kontorsbelysning / Offentliga lokaler
Tech Farm tillhandahåller delat boende med människor från alla delar av världen. Tanken är människor ska leva, arbeta och utvecklas i en trygg miljö oavsett vad du än i världen befinner dig. Att dela boende och arbetsytor med andra skapar ett medvetet och hållbart samhälle där tanken är att utnyttja de resurser som redan finns. Tech Farms mål är att bygga en global by med 100 kollektiv runt om i världen.
När det var dags att byta ut belysning i fastigheten K9, som ligger på Östermalm i Stockholm, var det viktigt med Smart LED-belysning för Tech Farm. Detta innebär en energieffektiv belysning där det är möjligt att reglera ljusstyrka, färgtemperatur samt även kunna välja färg på ljuset vid olika aktiviteter i huset.

Lösning

Den gamla belysningen bestod av lysrörsarmaturer med 3 eller 4 lysrör på 18 watt styck som var infällda i undertaket samt några downlights med halogen-ljuskälla på 40-50 watt.

Som ny belysningslösning installerades bland annat en Smart LED™-panel som heter SkyPANEL 66 CTC och som är en extremt tunn LED-armatur och som passar i undertaket. Denna armatur kan även fås att ändra färgtemperatur samt dimras trådlöst eller med DALI-styrning.

I detta fall valdes trådlös styrning i form av en fjärrkontroll som hanteras av de inneboende. I köksdelen installerades en Smart LED™ downlight med likadan funktionalitet. I fikarummet så installerades även där en downlight med möjlighet att dels dimras, ändra färgtemperatur (från 2700-6000 Kelvin) samt lysa med olika färger såsom rött, gult, blått, grönt osv. Även denna kontrolleras trådlöst vilket förenklar installationen avsevärt.

Resultat

  • Ljusare och trevligare lokaler.
  • Ett jämnare ljus.
  • En lägre energiförbrukning.
  • Lägre underhållskostnad.

Miljö- och energibesparing

Byte till vår Smart LED™-belysningslösning, har följande fördelar:

  • 69 armaturer ersätts med 46 st Smart LED™-armaturer, en reducering med ca 33 % i antal. Detta innebär lägre installerad effekt, lägre installationskostnader och färre armaturer att underhålla i framtiden.
  • Installerad effekt reduceras från 4 till 1,2 kW, en reducering med ca 70 %.
  • Kostnaden för energi beräknas bli 70 % lägre (ca 10 200 kr per år).
  • Totalkostnaden över en 10-års period beräknas bli 41 % lägre (ca 102 000 kr lägre).

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten SkyPANEL 66 CTC samt GloW CTC.