fbpx

Smart LED-belysning i trapphuset

Offentliga lokaler
På Elektravägen i Västberga, i en fastighet som Castellum äger och förvaltar, krävdes en ny belysning i entré och trapphus då den gamla belysningslösningen var uttjänt. Att det skulle vara en energisnål och Smart LED-belysning i trapphuset var ett krav.

Lösning

De olika våningsplanen i trapphuset har innertak av betong, så valet av ny belysning föll på smarta LED-plafonder för ytmontering.

SoHo LED-plafond på 21 watt med dagsljusvitt ljus (5000 K) har inbyggd rörelse- och ljussensor med korridorfunktion. Detta medför att på de plan med ljusinsläpp så tänds inte armaturerna på dagtid vilket spar energi.

Dessutom kan korridorfunktion aktiveras så att den i viloläge inte släcker helt. Den inbyggda rörelsesensorn är av mikrovågstyp med upp till 10 meters räckvidd. Den ljusnivå där armaturen ska tändas vid kan regleras efter behov. Räckvidden och eftersläckningstiden är också ställbara. Detta medför stor flexibilitet vid användning av armaturen.

Resultat

  • Belysningen tänds inte dagstid på de platser där dagsljuset är tillräckligt bra.
  • Högre belysningsstyrka i trapphuset.
  • Det dagsljusvita ljuset gör att trapphuset ger en ljusare känsla.

Miljö- och energibesparing

Med en ny belysning i entré och trapphus beräknas Castellum göra följande besparingar per år (jämfört med den gamla belysningen):

  • 49 % lägre installerad effekt i trapphuset
  • 87 % lägre energiförbrukning vid 25 % närvarograd i trapphuset
  • 23 % lägre totalkostnad (LCC)

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten SoHo LED-plafond.