fbpx

LED i gymnastikhall ger bättre förutsättningar för idrottsutövarna

Idrott & fritid
Ransta skola ligger i Sala kommun och har elever från förskoleklass till och med årskurs 6. När den gamla skolan var uttjänt beslutade kommunen att bygga en ny skola med idrottshall och förskola bredvid den gamla.
När skolan och idrottshall skulle byggas så fick MondeVerde möjlighet att vara med och presentera ett förslag på en ljusare värld, det vill säga en belysningslösning som bygger på dagsljusvit belysning i olika armaturvarianter. Då lösningen inte är dyrare, och dessutom energieffektivare än gult ljus, så valde man dagsljusbelysning på nya Ransta skola i Sala.

Lösning

I skolans idrottshall installerades en Smart LED-belysning med dagsljusvitt ljus som lyser upp hela hallen. Armaturen LumiOPTIMA 5218 är en dagsljusmaskin med 27 000 lumen i ljusflöde och 165 lumen per watt i energieffektivitet.

Armaturen är det energismarta valet i stora lokaler med högt i tak och där man kan välja en ljusspridning som ger ett behagligt och bländfritt ljus. Det innebär en mycket jämn belysningsstyrka med marginell skuggbildning och bättre förutsättningar för idrottsutövarna.

I omklädningsrum har en energieffektiv smart downlight monterats. Armaturen heter GloW 165 CTC och är en armatur som är extremt energieffektiv, lätt att installera och kan dimras och ändra färgtemperatur. Toaletterna utrustades med armaturen Ghost med inbyggd närvarosensor.

Resultat

  • En ljusare och uppiggande miljö.
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelser lättare uppfattas av ögat.
  • Antalet armaturer och total installerad effekt minimeras.
  • Lärare och elever har blivit positivt överraskade och är nöjda med resultatet.

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkterna GloW 165 CTC och LumiOPTIMA