fbpx

LED i idrottshallen Vackstanäsgymnasiet

Idrott & fritid / Skolbelysning
Stiftelsen Vackstanäsgymnasiet, en fantastisk gymnasieskola, som ligger vackert vid sjön Vällingen söder om Södertälje, har investerat i ny LED-belysning i skolans idrottshall.
Situationen var sådan att de gamla lysrörsarmaturerna, som hänger på vajrar i undertaket och på hög höjd, till stor utsträckning behövdes bytas ut. Golvet i idrottshallen är ett känsligt golv som innebär att varje byte av lysrör är omständligt och medför en hög kostnad.
Vackstanäsgymnasiet ville ha en framtidssäker belysningslösning vilket innebar att man vägde in olika parametrar som energibesparing, lång livslängd och hög kvalitet i armaturer. Det var även viktigt att höja ljusnivån i hallen för att kunna erbjuda sportklubbar en hall som håller standard för idrottstävlingar och matcher.

Lösning

Med den gamla belysningen var medelbelysningsstyrkan i lokalen cirka 300 lux och den nya belysningslösningen designades för ge 750 lux i medelbelysningsstyrka.

Som ny belysningslösning valdes LumiOPTIMA 5218. Denna Smart LED™-armatur har ett stort ljusflöde på ca 26 000 lumen och inbyggd kombinerad ljus- och rörelsestyrning.

Med en energieffektivitet på över 150 lumen/watt så är den en riktig ljusmaskin. En dagsljusvit variant med 5300 Kelvin i färgtemperatur valdes för att öka synbarheten i lokalen. Detta dagsljusvita ljus verkar även uppiggande och ökar koncentrationen hos de som använder hallen.

Armaturerna är fullt dimbara mellan 0-100 % och uppdelat på tre zoner med tre väggmonterade dimmers och ett tidrelä. Detta skapar bästa flexibilitet och balans mellan funktion och energibesparing. Armaturerna har en s.k. mikroprisma-lins som minimerar bländningen men som ger betydligt bättre ljusutbredning än traditionella lysrörsarmaturer. Det innebär en mycket jämn belysningsstyrka med marginell skuggbildning och bättre förutsättningar för idrottsutövarna.

Armaturerna utrustades också med ”bollskydd” för idrottshallar. Bollskyddet är ett kraftigt stålnät som skyddar armaturen vid en direkt bollträff.

Resultat

  • En ljusare och fräschare indrottshall.
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelser lättare uppfattas av ögat. Bättre ljus ökar energinivåerna och påverkar sportutövandet positivt.
  • Antalet armaturer minskades med över 52 % (från 54 till 26 stycken) trots en betydligt högre belysningsstyrka i lokalen.
  • Lärare och elever, samt stiftelsen av Vackstanäsgymnasiet har blivit positivt överraskade och är nöjda med resultatet.

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en smart LED-belysning i idrottshallen så beräknas besparingen uppgå till:

  • Kostnaden för energi och drift och underhåll beräknas bli  68 % lägre (ca 416.000 kr på 10 år).
  • 68 % lägre koldioxidutsläpp (5,5 ton/år i besparing)

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten LumiOPTIMA 5218.