fbpx

Nytt Campus i Örebro satsar på Smart LED

Skolbelysning
LBS Kreativa Gymnasiet och Rytmus Musikgymnasium har tillsammans bildat ett nytt skolcampus i Eyracenter intill Behrn Arena i Örebro. Skolkoncernen AcadeMedia och Karaffen Förvaltning ligger bakom satsningen. AcadeMedia kan därmed erbjuda eleverna i Örebro en skräddarsydd miljö för kvalitativa utbildningar inom musik, kreativt skapande och spelutveckling
Vi på MondeVerde fick vara med och leverera belysningslösningen till hela Campuset.
Vi har arbetat tillsammans med AcadeMedia och Eyrafastigheter som investerat i en belysningslösning utöver det vanliga. Belysningslösningen är energisnål med nya LED-armaturer som styrs med närvaro- och frånvarostyrning i hela skolan. Dessutom är alla armaturer i lärosalar och vissa andra ytor så kallade Tunable White armaturer, det vill säga att färgtemperaturen går att variera efter behov i lokalerna.

Lösning

I Campuset finns musikrum, inspelningsstudios, klassrum, grupprum för projektarbete och är en kreativ miljö helt anpassad efter skolornas önskemål och behov.

I lärosalarna och lärarrum installerades armaturer med dagsljusvitt ljus (5300 Kelvin, samma nivå som solljus en solig dag) med möjlighet till dimring via vanlig dimmer. Armaturen som valdes heter SkyPANEL 66 CTC och är en Smart LED™-armatur som är energieffektiv med en effektivitetsfaktor på över 90 lumen per watt. Den ger ett ljusflöde på 3100 lumen och är fullt dimringsbar mellan 0-100%. Armaturerna är endast 12 millimeter tjocka och kan därför monteras med minimalt med utrymme mellan tak och innertak.

Tändning och släckning sköts av sensor i alla rum i skolan så lärare och pedagoger får en belysningsstyrning som är enkel att hantera. Dimringsfunktionen monterades vid whiteboard för enkel access av läraren. En så kallad frånvarostyrning används i lärosalarna där man aktivt tänder belysningen som sedan släcks då salen är tom.

Armaturerna ger också ett mjukt och skönt ljus med ett bländningsvärde UGR <19. Armaturerna levererades med Ensto-kontakter för effektiv installation.

I korridorer, samlingsytor, skåpytor och liknande ytor har bland annat en energieffektiv smart downlight monterats. Armaturen heter GloW 165 och är en armatur som är lätt att installera och kan dimras.

Resultat

  • Sparar energi och miljöpåverkan.
  • Ger ett kvalitativt dagsljusliknande ljus och en uppiggande studiemiljö.
  • Minimera antalet armaturer och minskar installationskostnaden.

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkterna SkyPANEL 66, Glow 165, Fern, Shell, Dove och Axis.