fbpx

Designgymnasiet skapar en kreativ och stimulerande miljö

Skolbelysning
Designgymnasiet Kungsholmen är en skola med ca 300 elever i Stockholm. Design går som en röd tråd genom alla utbildningar och där man eftersträvar en kreativ och stimulerande miljö. Designgymnasiet är en del i AcadeMedia-koncernen. AcadeMedia har valt att använda dagsljusliknande ljus i många av sina skolor och MondeVerde har haft förtroendet att leverera kompletta belysningslösningar dit, så även till denna skola när den skulle energieffektiviseras.

Lösning

Som ny belysningslösning i lärosalarna och lärarrum installerades dimringsbara armaturer med dagsljusvitt ljus (5300 Kelvin, liknande solljus en solig dag). Armaturen som valdes heter SkyPANEL 66 och är en Smart LED™-armatur som är energieffektiv med en effektivitetsfaktor på över 120 lumen per watt. Den ger ett ljusflöde på 4650 lumen och är dimringsbar via DALI eller 10VDC. Det höga ljusflödet gör att antalet armaturer minimeras vilket också sänker installationskostnaderna. Armaturerna är endast 12 millimeter tjocka och kan därför monteras med minimalt med utrymme mellan tak och innertak, men den kan också pendlas med integrerade öglor i armaturen. Armaturerna är fullt dimbara mellan 0-100 %.

I samarbete med AcadeMedia som äger skolan så har vi utarbetat ett smart och enkelt koncept för belysningsstyrning för deras skolor. Tändning och släckning sköts av en extra smart närvarosensor med så kallat ”short visit mode”. Detta innebär att om någon glömt en penna i ett klassrum och går in och hämtar den så tänds belysningen bara en kort stund. Stannar man kvar och har lektion i rummet så hålls belysningen tänd. Dimring av belysning sker via en vriddimmer framme vid whiteboard så att lärarna inte behöver gå till dörren varje gång ljusnivån ska ändras. En vriddimmer är intuitiv för alla och dessutom billigare än avancerade scen-väljare som sällan används.

Armaturerna ger också ett mjukt och skönt ljus med ett bländningsvärde (UGR) som är lägre än 19. De levereras med WAGO-kontakter för en effektiv installation.

I korridorer, samlingsytor och biytor har en energieffektiv smart downlight monterats. Armaturen heter GloW 165 CTC och är en armatur som är extremt energieffektiv, lätt att installera och kan dimras och ändra färgtemperatur. Det innebär att man i samlingsytor och caféytor kan ändra från dagsljusvitt ljus till lite mysgult ljus vid lucia, fika och på kvällar mm.

Den nya belysningen har fått mycket positiva kommentarer från elever och lärare på skolan.

Resultat

  • En piggare och hälsosammare studiemiljö.
  • Stor energibesparing.
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelser lättare uppfattas av ögat.
  • Antalet armaturer och total installerad effekt har minimerats.
  • Lärare och elever har blivit positivt överraskade och är nöjda med resultatet.

 

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en Smart LED-belysning i skolan så beräknas besparingen gentemot en konventionell belysning bli:

  • > 74 % lägre effektförbrukning.
  • > 74 % lägre koldioxidutsläpp.
  • > 35 % totalkostnadsbesparingar över 10 år.

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkterna SkyPANEL 66, GloW 165 CTC, CZCEFLP samt CEFL närvarosensorer.