fbpx

LED i Juringe Skolans idrottshall och matsal

Idrott & fritid / Skolbelysning
Juringe Skola är en fristående grundskola som drivs av Pysslingen skolor (en del av AcadeMedia) med integrerad förskola med 300 barn och ligger i Segeltorp, söder om Stockholm. När skolan skulle byta ut delar av sin befintliga belysning till ett bättre alternativ, valde man LED till sin idrottshall och intillliggande matsal.
Situationen var sådan att de gamla lysrörsarmaturerna i idrottshallen till stor utsträckning behövdes bytas ut. Golvet i idrottshallen är ett känsligt golv som innebär att varje byte av lysrör är omständligt och medför en hög kostnad.
Juringe Skola ville ha en framtidssäker belysningslösning vilket innebar att man vägde in olika parametrar som energibesparing, lång livslängd och hög kvalitet i armaturer. Det var även viktigt med höja ljusnivåer i linje med allmänna standarder.

Lösning

Som ny belysningslösning i idrottshallen så valdes LumiOPTIMA 5218. Denna Smart LED™-armatur har ett stort ljusflöde på över 26 000 lumen och inbyggd kombinerad ljus- och rörelsestyrning. Med en energieffektivitet på över 150 lumen/watt så är den en riktig ljusmaskin.

En dagsljusvit variant med 5300 Kelvin i färgtemperatur valdes för att öka synbarheten i lokalen. Detta dagsljusvita ljus verkar även uppiggande och ökar koncentrationen hos de som använder lokalerna.

Armaturerna har en s.k. mikroprisma-lins som minimerar bländningen men som ger betydligt bättre ljusutbredning än traditionella lysrörsarmaturer. Det innebär en mycket jämn belysningsstyrka med marginell skuggbildning och bättre förutsättningar för idrottsutövarna.

Armaturerna utrustades också med ”bollskydd” för idrottshallar. Bollskyddet är ett kraftigt stålnät som skyddar armaturen vid en direkt bollträff.

Valet av ny belysning i matsalen föll på vår Smart LED™-downlight GloW 225 CTC som är extremt energieffektiv. Armaturen är lätt och kan monteras direkt i undertaksplattorna. Denna armatur kan även ändra färgtemperatur mellan 3000-5700 Kelvin, det vill säga från varmvitt till dagsljusvitt ljus, med trådlös- eller DALI-styrning. I detta fall valdes trådlös styrning i form av en fjärrkontroll.

Fördelen med denna lösning är att man enkelt kan dimra ner eller ändra till ett uppiggande dagsljusvitt ljus i lokalen.

Resultat

  • Dagsljusliknande ljus som har en energigivande effekt. Dessutom känns lokalerna ljusare och fräschare.
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelser lättare uppfattas av ögat.
  • Antalet armaturer och energiförbrukning minskades trots en likvärdig eller högre belysningsstyrka erhållits.

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en smart LED-belysning i idrottshallen så beräknas besparingen uppgå till:

  • Kostnaden för energi och drift och underhåll beräknas bli ca 70 % lägre än med konventionell belysning (lysrör, CFL etc.)

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten LumiOPTIMA 5218 samt GloW CTC.