fbpx
Amerikanska regeringen undersöker effekten av human-centric lighting

Amerikanska regeringen undersöker effekten av human-centric lighting

Den amerikanska regeringen ska undersöka hur så kallad ”human-centric lighting” kan förbättra sjukvårdspersonalens prestation på akutmottagningar. Vilket innebär effekten av belysning där man justerar färg och intensiteten på vitt ljus efter slutanvändarens ljusbehov. Det är den första stora federalt finansierade studien av LED-belysningens inverkan på människan gällande koncentration, välbefinnande och hälsa. Resultatet förväntas kunna nyttjas inom många olika verksamheter utöver sjukhuspersonal.

Energimyndigheten kommer att betala för den studie som ska genomföras av University of California i San Diego. Syftet med arbetet är att få en grundläggande förståelse för de hälsoeffekter belysning har på människans dygnsrytm (cirkadiansk rytm). Forskarna kommer att observera nattarbetare i en akutmottagningsmiljö för att få kunskaper som kan tillämpas på utveckling av framtida LED-belysningsteknik.

”Human-centric lighting” har blivit ett hett ämne i den globala belysningsindustrin sedan upptäckten år 1991 av Ganglion-cellerna i ögat, även kallad “den tredje receptorn” som styr vår vakenhet. Vi vet att dagsljusliknande ljus aktiverar och att varmvitt ljus lugnar. Idealet är att imitera det naturliga ljuset, både i nivå och färg under dagen. Dagsljusliknande ljus under arbetstid verkar aktiverande och uppiggande och varmt dimmat ljus efter arbetstid hjälper till att slappna av på kvällen.

Upptäckten har förändrat vår förståelse och uppskattning av ljusets kraft att påverka oss människor. Faktum är att man börjar beskriva ljus som ett läkemedel, det beror på dess förmåga att styra vår hälsa, välbefinnande och vår dygnsrytm.

Vissa delar av belysningsindustrin har inte oväntat engagerat sig i upptäckten då det har öppnat upp många nya spännande möjligheter att skapa belysningslösningar som skapar harmoni för människor. Vi vet redan att de skolor, arbetsplatser, sjukhus mm som redan idag har ny LED-belysning med dagsvittljus får goda hälsoeffekter.

 

Källa: Lux Review

Liknande nyheter