fbpx
Trapphusbelysning, Balder (Tulia) Fastigheter

Balder satsar på effektiv LED-belysning i trapphus

Balder Fastigheter har i en fastighet på Hälsobrunnsgatan i Stockholm ett antal hyresgäster, bland annat en folkhögskola. I dess trapphus hade man tidigare plafonder i taket där man hade ett 28 watt kompaktlysrör som ljuskälla. Man hade också ett system för att köpa tid i trapphuset via manuell återfjädrande brytare. Dessa har dock missbrukats så till den grad att det resulterar i att belysningen var tänd hela dygnet och att ljuskällorna ständigt har fått bytas ut.

Valet av ny belysning i trapphusen föll på vår SoHo LED-plafond på 21 watt med dagsljusvitt ljus (5000 K). Denna har inbyggd rörelse- och ljussensor. Detta medför att på de plan med ljusinsläpp så tänds inte armaturerna på dagtid vilket spar energi för Balder. Rörelsesensorn är av mikrovågstyp med upp till 10 meters räckvidd. Den ljusnivå där armaturen ska tändas vid kan regleras efter behov. Räckvidden och eftersläckningstiden är också ställbara. Detta medför stor flexibilitet vid användning av armaturen. I vissa delar av trapphuset så vill man att det alltid skall tändas vid rörelsedetektering.

Med hjälp av den här belysningslösningen beräknas Balder (Tulija) Fastigheter göra en energibesparing per på 25 % lägre effekt i armaturen samt 65 % lägre energiförbrukning vid 50 % närvarograd i trapphuset.

 

Liknande nyheter