fbpx
Smart LED-belysning i Greenparks parkeringsgarage

Greenpark skapar miljövänligare och säkrare parkeringsgarage

Greenpark har som målsättning att skapa miljövänligare och säkrare parkeringsgarage. Företaget vill förbättra vistelsemiljön genom att öka ljusnivåerna. Det skapar en säkrare miljö för Greenparks kunder då synbarheten ökar och mörka prång och hörn blir lite ljusare.

I parkeringsgaraget på Luftskeppsgatan, i Skarpnäck utanför Stockholm, fanns ett antal gamla lysrörsarmaturer med 2×36 watt lysrörsljuskällor. Armaturerna och ljuskällorna var mycket nedsmutsade med försämrat ljusutbyte som följd. Därför så ville man att den nya belysningslösningen även skulle ha en högre kapslingsklass för att slippa nedsmutsade ljuskällor. Dessutom ville man också ha smarta funktioner som medför att armaturerna förbrukar så lite energi som möjligt utan att göra avkall på säkerheten.

För att uppfylla kraven på en smart LED-belysning i Greenparks parkeringsgarage användes vår Smart LED™ LumiROD 414 Eco. Denna armatur är en ljusmaskin med över 140 lumen per watt. En dagsljusvit variant med 5500 Kelvin i färgtemperatur valdes för att öka synbarheten i garaget. LumiROD 416 Eco har en hög kapslingsklass med en slät ovansida som därför lämpar sig väl för parkeringsgarage eller andra smutsiga miljöer. Det betyder att armaturen lyser längre och klarare med mindre krav på underhåll.

I detta fall användes inbyggd rörelsesensor och armaturerna ställdes in så att de i sparlågeläge använder 25 % effekt d.v.s. 9 watt. Vid rörelsedetektering så tänds de upp till full effekt på 36 watt i sex minuter.

Greenpark kan genom att använda en smart LED-belysning reducera antal armaturer med 30 %, öka medelbelysningsstyrkan från ca 65 lux till 100 lux samtidigt som man gör en kostnadsbesparing på 72 %.

Liknande nyheter