fbpx
Dagsljusvit och uppiggande belysning på kontoret

ICA Logistik i Borlänge investerar i uppiggande belysning

ICA Fastigheter är ett av Nordens största fastighetsbolag inom detaljhandel. Den övergripande uppgiften är att säkra ICA Gruppens långsiktiga behov av rätt lokaler på rätt platser i de länder de är verksamma. Vid distributionscentralen i Borlänge identifierade man ett behov av att byta en stor del av belysningsarmaturerna inne på transportkontoret, i omklädningsrum, korridorer, vilorum etc. Förutom att man ville ha en så energisnål lösning som möjligt så ville man även ha en optimal belysning på kontoret.

Valet föll på MondeVerdes Smart LED™-produkter GloW 180 samt SkyLIGHT 66 ELP. GloW 180 är en infälld downlight och SkyLIGHT 66 ELP är en LED-panel. Man valde dagsljusvitt ljus i armaturerna (5300 K) för att skapa en bättre och uppiggande arbetsmiljö. Med ett lågt inbyggnadsmått är armaturen mycket lämplig att fälla in i takplattor, gipstak etc. där det är dåligt med plats och är dessutom enkel att montera.

Ljusnivåerna planerades för en god allmänbelysning i kommunikationsytor och biytor. I kontorsdelarna planerades för 500 lux i medelbelysningsstyrka så att ingen extra skrivbordsbelysning behöver användas. Syftet var att uppnå en flexibilitet i lokalen som möjliggör ommöblering av arbetsplatser utan att behöva flytta eller montera om armaturerna.

I kontorsutrymmet valde man att använda kombinerad ljus- och rörelsestyrning som anpassar sig efter dagsljuset och aktiverar armaturerna vid detekterad rörelse.

ICA Logistik kunde reducera antalet armaturer från 374 st till 167 st och minska installerad effekt från cirka 12,4 kilowatt till 4,9 kilowatt. Företaget kan bara genom denna installation spara 35 500 kronor per år i elkostnader.

Liknande nyheter