fbpx
Knivsta kommun - LED med rörelsesensor i elljusspåret

Knivsta kommun – LED med rörelsesensor i elljusspåret

Knivsta kommun har en mycket aktiv energistrategi och har tagit initiativ till att prova LED belysning i kommunens elljusspår. LED-armaturerna som monterats är vår Phoenix 3 LED på 33 watt, med en assymetrisk och jämn ljusbild längs med spåret. Dessa ersätter de 125 watts kvicksilverljuskällor som finns i spåret idag. Spåret är ca 2,5 km långt och har 100 st belysningspunkter.

Eftersom Knivsta kommun ville hitta en lösning som spar maximalt med energi så beslutades att använda våra Phoenix 3 LED armaturer utrustade med inbyggda rörelsesensorer. Dessa rörelsesensorer kan via den inbyggda trådlösa styrningen, tända upp, eller som i detta fall ökar ljuset från låg effekt till en högre effekt, vid detektering av rörelse. Via det inbyggda trådlösa nätverket aktiveras andra armaturer i spåret. Med en sådan lösning kan spåret sektioneras upp med rörelsesensorer på var 10:e stolpe.

De Phoenix 3 armaturer som monteras har ställts in så att de i viloläge lyser med 10 watt. Vid rörelsedetektering så tänds de upp till 33 watt i 60 sekunder och därefter återgår de till viloläge, såvida inte ytterligare rörelsedetekterats.

Denna konfiguration gör att man kan spara upp till 83% energi i spåret.

Se nedan bilder från elljusspåret. Den översta bilden visar hur det ser ut på platsen innan byte till LED och de nedanstående efter bytet till vår Phoenix 3 LED på 33 watt. PÅ den nedersta bilden är armaturen dimmad till 10 watt, dvs den står i viloläge då ingen rörelse detekterats.

 

Liknande nyheter