fbpx

LED-lampor är säkra fastslår EU-kommitté

LED-lampor är säkra fastslår en EU-kommitté, som specialiserat sig på hälsorisker, i en ny rapport om de potentiella riskerna med LED-belysning.

Utskottet konstaterade att det inte finns några tecken på direkt skadliga hälsoeffekter från lysdioder vid normal daglig användning.

Vissa farhågor har lyfts fram genom åren att eventuellt ljus från LED skulle kunna skada människors ögon och hud, eller till och med störa sömnen. Men kommitténs rapport säger att studier som pekar på hälsorisker tenderar att vara baserade på förhållanden och exponeringsnivåer som inte speglar det verkliga livet.

Det finns vissa indikationer att exponering för bakgrundsbelysta LED-skärmar sent på kvällen kan störa den cirkadianska rytmen, men det är oklart klart om effekten på människors sömn beror på själva ljuset eller hjärnaktiviteten i samband med användning av enheten.

När det gäller virtuella headsets kunde man konstatera att det är rörelsesjuka som orsakar användarna att bli desorientering och illamående. Det har inget med LED som bakgrundsbelysning att göra.

Branschorganisation LightingEurope har välkomnat rapporten, som kommer vara ett stöd till organisationens arbete att ”informera marknaden om belysning av god kvalitet och att stödja konsumenterna för att fatta välgrundade val”. LightingEurope granskar nu rapporten och kommer lägga fram sina synpunkter för utskottet innan det sista utkastet publiceras.

Här kan du läsa hela rapporten.

 

Källa: Lux Review

Liknande nyheter