fbpx
Människan och Ljuset

Människan och Ljuset

Ljuset är den mest kraftfulla mekanismen för att reglera människans dygnsrytm. Ljuset har förmågan att ge energi, att verka avslappnande, att pigga upp samt öka den kognitiva prestandan och humöret. Människan har i nästan 70 miljoner år utvecklats i harmoni med jordens naturliga dygnsrytm och ljusets växlingar under dygnet. Dygnets och ljusets variation styr därför vår biologiska klocka.

Dålig belysning på arbetsplatsen är en dold kapacitetsresurs i Sverige. Forskning från hela världen visar att rätt belysning gör oss mer effektiva, piggare och bidrar till att minska kostnader för sjukskrivningar.

Enligt Energimyndighetens rapporter så är trots detta belysningen i 63 % av Sveriges kontor fortfarande omodern, 67 % av våra idrottsanläggningar, 73 % av skolorna och hela 82 % av sjukhusen har undermåliga belysningskällor. Vi vill öka medvetenheten kring detta så att fler vågar ställa krav på sin arbetsgivare, skola och hyresvärd och hur man med enkla medel kan förbättra belysningen och den miljö där vi till mestadels spenderar vår vakna tid.

MondeVerde har sammanfattat forskningsrön och fakta från rapporter där experter, forskare och organisationer visar hur människor påverkas av ljuset och vad man kan göra på sin arbetsplats för att förbättra ljuset.

Kontakta gärna oss för råd och tips om vad som krävs för att få en uppiggande belysning.

Här kan du läsa mer om ”Människan och Ljuset”

Liknande nyheter