fbpx
Moskva Metro satsar på LED som följer kroppens dygnsrytm

Moskva Metro satsar på LED som följer kroppens dygnsrytm

Moskva Metro har lanserat en ny generation av tåg med LED-belysning som är anpassat till vilken tid det är på dagen. De nya tågen kör på tunnelbanas mest trafikerade linje med namnet Tagansko-Krasnopresnensky, som betyder den violetta linjen, och har en kallvit belysning på morgonen och en varmare nyans på kvällen.

Forskning kring cirkadianska rytmen, som fungerar som kroppens inre klocka, har visat att exponering för blått ljus på morgonen hjälper kroppen att vakna och ökar koncentrationen på jobbet och i skolan. På kvällen krävs varmvitt ljus för att hjälpa kroppen att veta att det snart läggdags.

Även vertikala LED-paneler har använts som inramning av tågets dörrar. När en dörr är stängd är ljuset vitt och om dörren är öppen så lyser LED-panelen rött. Samma gäller på utsidan av dörren. Inuti tåget används en grön LED-lampa för att markera när man närmar sig en tågstation. Faktum är att nästan alla moderna funktioner i de nya tågen har någon form av LED-belysning, även USB-portarna och uttagen har lysdioder.

Tågen har även interaktiva LED-skärmar som t.ex. visar reklam, samhällsinformation och kan både beräkna restider och resväg. Traditionellt har ryska tåg varit kända för att de skakade mycket under färd men de nya tågen har blivit hyllade för att de är följsamma och vagnarna erbjuder till och med gratis wi-fi.

Källa: Lux Review

Liknande nyheter