fbpx
Näste generation solljus

Nästa generation dioder med solljus

På den stora (världens största) belysningsmässa i Frankfurt, Light+Building, som gick av stapeln för ett par veckor sedan, så presenterade ett Sydkoreanskt företag nästa generations dioder för att efterlikna dagsljus så mycket som möjligt.
Dagens dagsljusvita dioder är på god väg att efterlikna dagsljus och nu har diodtillverkarna kommit ett steg längre. Nästa generation dioder med solljus (Sunlike) så närmar sig ljusspektrumet solens ljus ännu ett steg och det betyder att även färgåtergivning också förbättras.

Intresset av och forskningen kring hur ljuset påverkar människan är större än någonsin, vilket inte minst nobelpriset i fysik påvisar. Professor Jeffrey C. Hall, University of Maine, Professor Michael Morris Rosbach, Brandeis University och Professor Michael Young, Rockefeller University fick nobelpriset 2017 för deras upptäckter kring hur våra cellers mekanismer styr vår cirkadiska rytm (dysgnrytm).

Då denna nya generation dioder förhoppningsvis kan göra att vi får ännu ett bättre ljus inomhus och bidra till vårt välmående så är det ännu en bit bort i tiden innan vi ser dem i produkter såsom belysningsarmaturer. Dioderna är fortfarande extremt dyra och inte särsklit bra anpassade till exempel för så kallade LED-paneler vilket är det vanligaste formatet på en armatur som används på kontor och i skolor.

Läs mer om tekniken här

Liknande nyheter