fbpx
 • HEJ SKOLMINISTERN. VI KAN HJÄLPA DIG

  att få upp skolresultaten och ner elförbrukningen.

  Tänk om alla Sveriges klassrum skulle använda dagsljusbelysning istället för vanliga lampor. Elever och lärare skulle vara mindre trötta på morgnarna, särskilt under den mörka årstiden. Skolresultaten skulle peka rakt upp istället för att likna ett visst torn i Pisa. Dessutom skulle du som miljöpartist kunna glädja dig åt en lägre energiförbrukning. Den här sortens belysning kallas för Smart-LED™.

  FÅ EN KOSTNADSFRI LJUSANALYS

FÅR ELEVERNA I DIN SKOLA TILLRÄCKLIGT MED DAGSLJUS?

Hej skolministern!
Vi kan hjälpa dig att få upp skolresultaten och ner elförbrukningen.

Tänk om alla Sveriges klassrum skulle använda dagsljusbelysning istället för vanliga lampor. Elever och lärare skulle vara mindre trötta på morgnarna, särskilt under den mörka årstiden. Skolresultaten skulle peka rakt upp istället för att likna ett visst torn i Pisa. Dessutom skulle du som miljöpartist kunna glädja dig åt en lägre energiförbrukning.

Den här sortens belysning kallas för Smart-LED™.
Vi som installerar den heter MondeVerde och brinner för en ljusare värld.

Just nu erbjuder vi kostnadsfri belysningsanalys för alla utbildningslokaler.
Vill du så börjar vi gärna i riksdagen.

Få en kostnadsfri belysningsanalys

Börja ett ljusare liv redan idag

Fyll i formuläret nedan eller ring 08-765 80 50 för att boka en kostnadsfri belysningsanalys av din utbildningslokal.

Kontaktformulär

  Namn

  Epost

  Meddelande

  Dagsljus i skolan

  är bra både för hälsan och ekonomin

  Rätt ljus inomhus har länge
  varit en viktig fråga.

  Men fram till idag så har man mest fokuserat på rätt belysningsstyrka, ljusets jämnhet och att
  minimera bländning. Skillnaden mellan vanlig belysning och dagsljusliknande belysning har aldrig riktigt diskuterats.
  Något som är synd eftersom skillnaden är ganska stor. Med rätt sorts belysning inomhus blir människor
  piggare och kan arbeta bättre.

  MV

  Det handlar om hormoner.

  Allt går att förklara biologiskt. Kroppen producerar vakenhetshormonet kortisol och sömnhormonet melatonin. När kroppen får för lite dagsljus ökar utsöndringen av melatonin. Detta sker t.ex. på vintern och i lokaler inomhus med dåligt ljus i form av för låg belysningsstyrka och/eller ett gulaktigt ljus. Resultatet är tröttare och mindre produktiva elever. I värsta fall kan det leda till depression.

  För några år sedan upptäckte forskare en tredje receptor på ögats näthinna som blockerar sömnhormonet om den utsetts för ett vitt dagsljusliknande ljus. Precis det ljus som vi erbjuder i våra produkter. Våra Smart LED™-armaturer avger ett kortvågigt och därmed mer dagsljussliknande ljus än vanliga LED-armaturer. Människor som vistas i det ljuset blir piggare och mer effektiva.

  Smart LED som imiterar dagsljus.

  Lösningen på problemet är ny belysning inomhus. På MondeVerde är vi experter på Smart LED™ som piggar upp. Fördelarna är flera. Smart LED™-armaturerna är behagliga för ögat samtidigt som det avger ett dagsljusliknande ljus utan att blända. Att det dessutom är skonsamt för miljön, sparar energi och ger samma fördelar som naturligt dagsljus gör inte saken sämre.

  Piggare elever och lärare.

  Vintertrötthet är ett fenomen som drabbar många svenskar. Anledningen är bristen på dagsljus. Läkare och forskare brukar rekommendera en promenad på lunchen för att ”tanka dagsljus”, men dels kan det vara svårt att hinna med på korta raster i skolan, dels är dagsljuset under den mörka årstiden för svagt. Genom att installera Smart LED™ i skolan får alla tillgång till vitt dagsljusliknande ljus. Något som minskar tröttheten, gör alla piggare och i förlängningen också effektivare.

  Bättre resultat

  I en studie av EU (SSL-erate projektet) så har man sammanställt resultat av dagsljus inomhus i skolmiljö. Man har bland annat funnit att dagsljusliknande ljus inomhus:

  • leder till minskad oro och lugnare klassrum.
  • förbättrar koncentration och minskar fel vid prov.
  • bidrar till bättre flyt i läsning, läshastighet och läsförståelse.
  • reducerar sömnighet och aggressivt beteende samtidigt som det kan påverka humöret positivt och förbättra sömnkvalitén på natten.
  • ökar synbarheten och synskärpan (man ser bättre i dagsljus).

  Lägre energikostnader.

  MondeVerde kan kostnadsfritt ta fram ett förslag på hur ditt företag kan dra nytta av Smart LED™. Att installera Smart LED™ i en kommersiell fastighet är en klok investering. Exakt hur snabbt investeringen betalar sig räknar vi ut åt dig.

  Ökat välbefinnande.

  I början känns dagsljusvitt ljus inomhus lite konstigt. Folk brukar vara så vana vid lysrör att de märkligt nog kan uppleva dagsljusbelysning som onaturlig. Men den känslan är snabbt övergående. Kroppen vänjer sig snabbt vid ljuset och snart vill man inte ha någon annan belysning.

  Skonsamt för miljön.

  MondeVerde betyder en grönare värld. Och precis det var vår tanke när vi startade bolaget. Smart LED™ drar inte bara mindre energi än konventionell belysning och vanlig LED, du slipper byta ljuskällor lika ofta – något som både sparar tid och pengar. Flera företag har redan börjat redovisa sitt ”carbon footprint”. Att byta till Smart LED™ är ett klokt sätt att visa miljömedvetenhet och arbeta mot ett hållbarare samhälle.

  Människan & Ljuset

  Människan & Ljuset

  Dagsljus är lika viktigt för hälsan som motion. Människan är gjord för att fungera som bäst när det är ljust ute. Ljus gör att man piggnar till rent biologiskt. Hjärnan får bättre fart och gör så att man tänker bättre och har mindre benägenhet att somna.
  Läs mer ›

  Folkhälsomyndigheten

  Folkhälsomyndigheten

  Folkhälsomyndighetens rapport påvisar hälsofrämjande effekter av dagsljus. Ljus har betydelse för regleringen av dygnsrytm, sömn- och vakenhetsrytm, humörreglering och aktivering (stressreglering).
  Läs mer ›

  Arbetsmiljöverket

  Arbetsmiljöverket

  Dagsljus är viktigt för hälsan skriver Arne Lowden, sömn- och stressforskare på Stressforskningsinstitutet i en ny rapport framtagen i samarbete med Arbetsmiljöverket. Sveriges nordliga breddgrader ger mindre naturligt dagsljus och global instrålning från solen under höst och vinter, så elektriska ljusalternativ behövs även för dagarbete.
  Läs mer ›