fbpx

Smarta LED-armaturer i Kungsledens nyrenoverade parkeringsgarage

Ett av Fastighetsägaren Kungsledens parkeringsgarage i Danderyd har varit utsatt för brand och behövde totalrenoveras. Kungsleden ville ha en energieffektiv och smart belysningslösning med så få armaturer som möjligt utan att göra avkall på ljuskvaliteten. Företaget har satt upp ett långsiktigt mål om att minska energianvändningen med 20 procent till år 2020.

Kungsleden valde MondeVerdes Smart LED™ LumiROD 414 Eco i det nyrenoverade garaget på Vendevägen i Danderyd. Armaturen ger över 140 lumen per watt och en dagsljusvit variant med 5300 Kelvin i färgtemperatur valdes för att öka synbarheten i garaget.

Armaturen är även fullt dimbar mellan 0-100 %. Armaturen kan utrustas med inbyggd ljus- & rörelsesensor eller så kan den styras/dimras med DALI eller 10VDC rörelsesensorer. Denna inbyggda rörelsesensor kan ställas in för sparlågeläge, ett läge då ingen närvaro detekterats, på mellan 0-90 % effekt. Även tiden för hur länge armaturen ska vara tänd på full effekt vid rörelsedetektering är steglöst ställbar.

I detta garage så ställdes armaturerna in så att de i sparlågeläge använder 25 % effekt (9 watt). Vid rörelsedetektering så tänds de upp till 36 watt (full effekt) i sex minuter. Rörelsesensorn kan emellertid ändras på plats med en fjärrkontroll om man som till exempel vill att en viss armatur ska vara tänd längre, eller kanske inte vill att den går ner i sparlågeläge.

LumiROD 414 Eco har en hög kapslingsklass (IP66) med en slät ovansida som därför lämpar sig väl för parkeringsgarage eller andra smutsiga miljöer. Det betyder att armaturen lyser längre och klarare med mindre krav på underhåll.

Kungsleden kunde med denna installation minska antalet armaturer än innan branden och samtidigt uppnå en medelbelysningsstyrka på ca 70 lux. Företaget får 82 % i lägre energikostnader och 82 % lägre koldioxidutsläpp. Med en 66 % lägre totalkostnad över 10 år (LCC) så beräknas det ge en besparing på 378 000 kr.

Liknande nyheter