fbpx

Stiftelsen Vackstanäsgymnasiet satsar på LED i idrottshall

Vackstanäsgymnasiet, en fantastisk gymnasieskola, som ligger vackert vid sjön Vällingen söder om Södertälje, har investerat i ny LED-belysning i skolans idrottshall.
Situationen var sådan att de gamla lysrörsarmaturerna, som hänger på vajrar i undertaket och på hög höjd, till stor utsträckning behövdes bytas ut. Golvet i idrottshallen är ett känsligt golv som innebär att varje byte av lysrör är omständligt och medför en hög kostnad.

Stiftelsen Vackstanäsgymnasiet valde att göra en framtidssäker belysningslösning som innebar att man vägde in olika parametrar som energibesparing, lång livslängd och hög kvalitet i armaturer. Det var även viktigt att höja ljusnivån i hallen för att kunna erbjuda sportklubbar en hall som håller standard för idrottstävlingar och matcher. Med den gamla belysningen var medelbelysningsstyrka cirka 300 lux och den nya belysningslösningen designades för att klara upp till 750 lux. Dessutom höjdes färgtemperaturen från cirka 3000 Kelvin till 5300 Kelvin vilket ökar synbarheten då det mänskliga ögat ser bättre i så kallat dagsljusvitt ljus.

Som ny belysningslösning används MondeVerdes Smart LED™– armatur LumiOPTIMA 5218. Denna armatur har ett stort ljusflöde på ca 26 000 lumen och inbyggd kombinerad ljus- och rörelsestyrning. I detta fall så dimras armaturerna med vriddimmer. Det dagsljusvita ljuset verkar även uppiggande och ökar koncentrationen hos de som använder hallen. Armaturerna utrustades också med ”bollskydd” för idrottshallar. Bollskyddet är ett kraftigt stålnät som skyddar armaturen vid en direkt bollträff.

Genom att använda en Smart LED-belysning så beräknas Vackstanäsgymnasiet minska antalet armaturer med över 52 %, från 54 till 26 stycken, och det resulterar i en betydligt högre belysningsstyrka i lokalen. Samtidigt ger den nya belysningslösningen en energibesparing och minskar koldioxidutsläpp med 68 %.

Lärare och elever, samt stiftelsen har blivit positivt överraskade och är nöjda med resultatet. Patrik Waldenström, vd för Stiftelsen Vackstanäsgymnasiet, förklarar varför de valde just MondeVerde:

”Vi fastnade för MondeVerde för att företaget har en ideologi att spara energi, satsa på ett hälsosamt ljus och detta till en rimlig kostnad. Projektet har gått smidigt, från beställning till installation, och på en tidpunkt som passade oss. Dessutom är alla som nyttjar idrottshallen mycket nöjda med belysningen redan från första dagen, vilket är mer än vi hade vågat hoppas på.”

Liknande nyheter