fbpx
Sveriges regering lanserar Belysningsutmaningen

Sveriges regering lanserar Belysningsutmaningen

Vid klimatmötet i Paris i december 2015 lanserades det internationella initiativet ”Global Lighting Challenge”. Initiativet ska påskynda spridningen av energieffektiv belysning, med målet att tio miljarder energieffektiva lampor med hög kvalitét ska nå ut på internationella marknaden inom kort.

Energiminister Ibrahim Baylan lanserar nu den nationella ”Belysningsutmaningen” och uppmanar både näringsliv och privatpersoner att byta till energieffektiv belysning.

– Energieffektivisering är en nyckel om vi ska kunna nå klimatmålen. Om vi minskar elanvändningen minskar vi också utsläppen av växthusgaser. Genom Global Lighting Challenge kommer offentliga och privata aktörer att arbeta tillsammans för att snabba på utrullningen av energieffektiv belysningsteknik, säger energiminister Ibrahim Baylan.

Global Lighting Challenge som redan stödjs av flera regeringar ska även samla regionala och lokal beslutsfattare, internationella organisationer och expertis samt aktörer från näringslivet. IKEA är det första företaget att ansluta sig till initiativet och är idag kund till MondeVerde.

MondeVerde säljer enbart miljövänliga och klimatsmarta belysningsarmaturer som använder sig den senaste LED-tekniken.

Källa: Sveriges Regering

Läs mer om Clean Energy Ministerial här

Liknande nyheter